Premierul Boc demisionează, pe fondul protestelor sociale şi al scăderii cotei de popularitate

0

Premierul României Emil Boc şi-a anunţat luni demisia de la conducerea guvernului, pe fondul protestelor sociale de stradă din ultimele săptămâni şi al scăderii cotei de popularitate, în locul său fiind numit ca prim-ministru interimar Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei, relatează luni (06 februarie 2012) presa internaţională, care scrie pe larg despre demisia şefului executivului de la Bucureşti.

European Voice notează că premierul Emil Boc a demisionat după săptămâni de proteste publice împotriva măsurilor de austeritate. Publicaţia aminteşte că Executivul de centru-dreapta al lui Boc a tăiat salariile din sectorul public şi a majorat taxa pe valoare adăugată în încercarea de a stabiliza economia ţării ca parte a unui acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Mii de români au ieşit pe străzi în ultimele săptămâni pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate, iar cota de popularitate a lui Boc a scăzut sub 20%.

Publicaţia The Guardian pune demisia premierului Emil Boc într-un context mai larg şi notează că, de la Marea Baltică şi până în Balcani, politicienii încearcă să rămână la putere, implementând în acelaşi timp programe dure de austeritate. „Pentru guvernele din Europa, în mijlocul celei mai grave crize a UE, este tot mai dificil să reconcilieze pachetele de austeritate ordonate la nivel internaţional cu acordul popular în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor, pierderile de locuri de muncă şi tăierea bugetelor”, mai scrie The Guardian.

Publicaţia notează că prăbuşirea guvernului Boc în urma mai multor săptămâni de proteste de stradă este doar ultimul exemplu dintr-o serie care cuprinde Irlanda, Portugalia, Grecia, Italia şi Spania.

Wall Street Journal relatează la rândul său că demisia premierului Emil Boc după săptămâni de proteste împotriva programului său dur de austeritate anunţă o nouă perioadă de incertitudine politică ce ar putea zădărnici eforturile Bucureştiului de a adopta reforme structurale.

Site-ul EurActiv subliniază că opoziţia din România a transmis clar că trecerea unui nou cabinet prin parlament nu este o opţiune şi reia afirmaţiile preşedintelui PNL Crin Antonescu, care a cerut alegeri anticipate, precum şi demisia preşedintelui Traian Băsescu.

Relatând despre numirea lui Cătălin Predoiu în funcţia de premier interimar, The Telegraph scrie că acesta este un fost membru al Partidului Liberal, de opoziţie, din care şi-a dat demisia pentru a fi parlamentar independent după ce a preluat postul de la Justiţie în 2008.

Site-ul Myeurop.info scrie că, pus sub presiune de mai multe săptămâni de manifestaţii împotriva austerităţii, premierul român Emil Boc şi-a prezentat luni demisia, iar opoziţia a solicitat organizarea de alegeri anticipate. Austeritatea l-a costat pe Boc funcţia, comentează site-ul citat.

Potrivit myeurop.info, primul ministru nu a rezistat în faţa nemulţumirii populare, după trei săptămâni de manifestaţii împotriva măsurilor de austeritate şi o mişcare de ‘indignaţi’ foarte bine mobilizată. Pe de altă parte, aceeaşi sursă notează că Emil Boc a fost un ‘elev bun’ la capitolul austeritate în Europa: tăieri salariale de 25% în rândul bugetarilor, îngheţarea pensiilor, disponibilizarea a 200.000 de funcţionari sau creşterea TVA la 24%.

După săptămâni de proteste masive la nivel naţional împotriva programului său de austeritate, premierul român Emil Boc a aruncat luni în mod surprinzător prosopul, anunţându-şi demisia, au relatat agenţia austriacă de presă APA şi cotidianul Wiener Zeitung.

Observatorii apreciază, potrivit APA, că România va avea un guvern de tehnocraţi, asemănător celor din Italia şi Grecia, până la alegerile legislative programate pentru noiembrie. Guvernul Boc a adoptat la mijlocul anului 2010 un pachet draconic de măsuri de austeritate, aminteşte APA, pachet ce a presupus printre altele tăierea cu 25% a salariilor din sectorul public şi creşterea taxei pe valoare adăugată de la 19 la 24%.

Pe de altă parte, un blog al Financial Times notează că, deşi Boc ar putea părea un lider care îşi părăseşte la repezeală postul din cauza protestelor publice, această plecare s-ar putea dovedi o manevră politică disperată, orchestrată de şeful şi susţinătorul său, preşedintele Traian Băsescu.

Nemulţumirea populaţiei faţă de politica de austeritate l-a constrâns pe Emil Boc să demisioneze, scrie şi Le Figaro, care notează că raportul pozitiv al FMI ‘nu l-a putut salva pe Emil Boc”. „Premierul român, la putere de la sfârşitul lui 2008, şi-a prezentat luni demisia din guvern, victimă a unui val de contestare socială şi a unei cote de încredere în cădere liberă”, adaugă publicaţia menţionată.

Le Parisien reaminteşte că mai multe voci din cadrul Partidului Liberal Democrat, aflat la guvernare, au cerut în ultimele săptămâni plecarea lui Boc, pe fondul contestaţiilor din stradă, cu manifestaţii organizate timp de 15 zile în întreaga ţară. Publicaţia notează totodată că anunţul de demisie vine la o zi după sfârşitul unei misiuni a FMI şi UE, care a oferit un raport favorabil în ceea ce priveşte reformele derulate de guvernul Boc în ultimele luni.

L’Express scrie la rândul său că, ‘aplaudat de FMI şi Bruxelles pentru reformele sale, dar confruntat cu un val de nemulţumire din partea populaţiei din cauza măsurilor de austeritate, premierul român Emil Boc a prezentat luni demisia guvernului său de centru-dreapta’. Opoziţia social-liberală (USL), care a intrat săptămâna trecută în grevă parlamentară, a precizat luni că exclude orice formulă care nu duce la alegeri anticipate, mai scrie L’Express.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.