Premierul desemnat începe marţi consultările pentru programul de guvernare şi noul Cabinet

0

Premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu începe marţi consultările cu partidele din coaliţie în vederea elaborării programului de guvernare şi pentru identificarea „formulei optime de Cabinet”.

El a precizat că primul său obiectiv este formarea „cu celeritate” a Guvernului, declarându-se conştient de „impactul negativ” asupra administrării ţării al oricărei forme de provizorat.

„În acest sens, am în vedere discuţii cu partidele din coaliţie, în vederea elaborării programului de guvernare şi identificării formulei optime de Cabinet. Aceste discuţii vor începe mâine dimineaţă (marţi – n.r.). Întrevederi cu liderii opoziţiei – am în vedere informarea reciprocă relativ la intenţii şi obiective pe termen scurt şi mediu, identificarea temelor de interes naţional, acolo unde voinţa politică trebuie să se manifeste transpartinic, de la MCV, până la deciziile strategice ale UE sau NATO. Prioritatea mea esenţială este stabilitatea economică şi politică a României”, a declarat Ungureanu, după anunţul desemnării sale de către şeful statului ca prim-ministru.

Membrii coaliţiei de guvernământ s-au pronunţat de asemenea pentru o învestire rapidă a noului Executiv. Fostul premier, preşedintele PDL Emil Boc, a declarat luni seară la postul public de televiziune că obiectivul coaliţiei este ca noul cabinet să fie învestit până joi. „Obiectivul coaliţiei este ca până joi să avem un Guvern, dacă nu apare un accident. (…) Fiecare partid după întâlnirea cu premierul desemnat va proceda la propunerile pentru funcţiile ministeriale”, a spus Boc.

Totodată, UNPR a comunicat că ‘formarea rapidă a noului Guvern este vitală pentru stabilitatea politică, echilibrele macroeconomice şi credibilitatea internaţională a României’. ‘UNPR susţine introducerea în programul viitorului Guvern a proiectului privind taxarea marilor averi, o măsură progresistă de stânga necesară pentru a genera o distribuţie mai echitabilă a veniturilor în societate. Astfel, vom da un răspuns consistent oamenilor afectaţi mai puternic de măsurile de austeritate şi vom sprijini direct categoriile de populaţie vulnerabile în faţa crizei economice”, subliniază progresiştii într-un comunicat remis, luni seară, AGERPRES.

UNPR susţine introducerea în programul viitorului Guvern a proiectului privind taxarea marilor averi, ca măsură menită să genereze o distribuţie mai echitabilă a veniturilor în societate. UNPR precizează că în interiorul coaliţiei şi în Guvern va reprezenta, va promova şi va susţine, ”ca şi până acum, dimensiunea de centru-stânga a politicilor noului Executiv”. ”În acest context, măsura privind taxarea marilor averi ar trebui să fie prima lege adoptată de Parlament după învestirea noului Guvern”, se mai afirmă în comunicatul citat.

În privinţa configuraţiei viitoarei echipe executive, PDL îşi doreşte păstrarea actualei structuri guvernamentale, dar cu schimbări în Executiv.

Potrivit unor surse politice, miniştrii care vor fi propuşi în noul Guvern ar putea fi audiaţi marţi şi miercuri în comisiile reunite ale Parlamentului.

În acest context, Birourile permanente ar trebui să se reunească pentru a stabili calendarul audierilor în comisiile parlamentare şi data la care ar trebui să aibă loc şedinţa reunită a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru învestirea noului Guvern, deşi liderii Opoziţiei au anunţat luni seara că vor continua boicotul parlamentar.

Copreşedintele USL, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că Opoziţia va vota împotriva Guvernului şi a criticat desemnarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu în funcţia de premier. „Este inacceptabil ca în România să avem propus pentru a conduce Guvernul un om din fruntea unui serviciu special. Asta dă de gândit oricui în legătură cu independenţa în raport cu planul politic pe care şeful SIE a avut-o”, a spus Antonescu.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.