Producătorii Caterpillar, Ford şi General Electric încep să-şi transfere afacerile înapoi acasă

[block]0[/block]

Înainte de a se adresa americanilor, preşedintele Barack Obama a avut loc o întâlnire cu mai mulţi oameni de afaceri, la Casa Albă, subiectul discuţiilor fiind locurile de muncă. Printre cei 25 de participanti a fost  şi Harry Moser, preşedintele firmei de maşini unelte  GF AgieCharmilles şi fondator al Iniţiativei Reshoring, un grup de companii şi asociaţii profesionale care încearcă să aducă producătorii înapoi în SUA.

Când a fost întrebat de către preşedinte care sunt costurile de producţie în cazul produselor sale, Moser a menţionat costul total de proprietate. Acesta include: factorii examinaţi în proprietatea intelectuală, de risc, costul şi timpul de călătorie pentru a vizita furnizori îndepărtaţi, şi impactul negativ al separării personalui tehnic de procesul de fabricaţie, scrie Businessweek.com.

Cu datele furnizate de 10 producători s-au făcut comparaţii ale costurilor de producţie realizate în SUA şi în  China.

Concluzia:  în medie, costurile americane au fost cu 108 la sută mai mari.

Moser a făcut demonstraţii în cazul costului total de proprietate, care include 28 de factori suplimentari, în medie procentul pentru SUA este mai mare cu 12 la sută. În şase cazuri, costul total pentru Statele Unite a fost mai mic decât în China, care a avut  o medie de 22 de procente.

Producătorii Caterpillar (CAT), Ford (F), şi General Electric (GE), încep să-şi transfere afacerile înapoi acasă.

Factorii care au determinat companiile să-şi mute afacerile în afara graniţelor SUA au fost combustibilul şi forţa de muncă ieftine.

Preţul mediu al unui baril de petrol  a crescut de la 22.81 dolari, în 2002, la 87.48 dolari anul trecut, astfel încât preţul de transport al produselor finite a crescut. Salariile din China au crescut cu 15 la sută pe an, în acest timp.

Mai mult,  faţă de alte 20 de valute, dolarul a scăzut cu 23 la sută faţă de 2002, maximul înregistrat.

Ca urmare, costurile cu forţa de muncă au scăzut cu 11 la sută în Statele Unite, în perioda  2002 – 2010, potrivit statisticilor.

În altă ordine de idei, gazele naturale sunt mai ieftine, deci mai atractive pentru industria metalurgică şi chimică, iar în China sunt de două ori mai scumpe, au apreciat reprzentanţii de la Global Energy Jefferies.

Fragilitatea lanţurilor de aprovizionare de la nivel mondial a devenit evidentă. Un studiu realizat pe 150 de companii de transport  maritim a arătat o schimbare  în gândirea clienţilor. Numărul companiilor care şi-au exprimat intenţia de a-şi transfera producţia  în Statele Unite a crescut de la 10 la sută la 21 la sută.

Potrivit analiştilor,  producţia, în procent de 20 la sută, destinată consumului americanilor şi executată în prezent  în Asia va fi transferată în America, până în anul 2014 .

Într-un studiu realizat recent de Accenture (ACN), 61 la sută dintr-un număr de  287 de producători chestionaţi au raportat că se gândesc să-şi transfere afacerile  mai aproape de clienţi.

„Nu vă aşteptaţi la o frenezie a angajărilor în cazul în care unele fabrici se întoarc acasă. Este totuşi  o îmbunătăţire”, spune economistul  alianţei producătorilor, Daniel J. Meckstroth.  Forţa de muncă ocupată se cifra în 1979 la aproximativ 20 de milioane de locuri de muncă, în prezent se ridică la 11,5 milioane de locuri de muncă.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. AleXzpm spune

    Cat ma bucur… Toata Asia „si-o luase in cap” nu merita sa se dezvolte…pe buzunarele noastre

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.