Au reuşit! Ruşii devoalează secretele lacului subglaciar Vostok

– După zeci de ani de forări, oamenii de ştiinţă ruşi au reuşit în sfârşit să penetreze stratul de gheaţă antarctic pentru a revela secretele unui lac subglacial unic în lume, Vostok, care a fost izolat aici timp de 20 de milioane de ani, arată agenţia Ria Novosti, citată de news.discovery.com.

„Ieri, cercetătorii noştri s-au oprit din săpat la o adâncime de 3.768 de metri, când au ajuns la suprafaţa lacului subglacial”, a declarat o sursă neprecizată din sectorul de cercetare amintit. Exploratorii speră că lacul le va oferi posibilitatea de a descoperi forme de viaţă necunoscute şi va arăta cum a evoluat viaţa înainte de perioada de îngheţ.

Descoperirea unor lacuri ascunse în Antarctica în 1990 a declanşat entuziasmul cercetătorilor de pretutindeni. Unii consideră că învelişul de gheaţă de deasupra şi din părţile laterale a creat un sigiliu hidrostatic faţă de zona de suprafaţă, care a prevenit schimburile de apă şi orice materie dintre interiorul şi exteriorul acestor surse de apă.

Lacul Vostok ar putea oferi de asemenea unele indicii cu privire la modul în care se prezintă condiţiile pe Marte sau pe satelitul jupiterian Europa, potrivit portalului de ştiri din domeniul ştiinţelor, RedOrbit.

Exploratorii din Statele Unite şi Marea Britanie îi urmează pe colegii lor ruşi, fiind la rândul lor angrenaţi în proiecte de foraj al gheţii în vederea accederii la alte lacuri subglaciale antarctice, care se numără printre ultimele locuri rămase neexplorate de pe Pământ.

Evenimentele amintite de la lacul Vostok au făcut să reapară teoria potrivit căreia e posibil ca Germania nazistă să fi construit o bază secretă în Antarctica, încă din  anii 1930. Se crede că, spre finalul celui de al Doilea Război Mondial, naziştii au trimis efective la Polul Sud şi au început să construiască o bază la Lacul Vostok. În 1943, amiralul german Karl Dönitz a fost citat spunând: “Flota germană de submarine e mândră că a realizat o fortăreaţă de necucerit pentru Führer la celălalt capăt al lumii”, în Antarctica.

Potrivit arhivelor navale germane, la câteva luni după ce Germania a capitulat, submarinul german U-530 a sosit la Polul Sud din portul Kiel. Membrii echipajului au construit o încăpere în calota de gheaţă, unde se pare că au depozitat câteva cutii cu rămăşiţe ale celui de al Treilea Reich, incluzând fişierele secrete ale lui Hitler.

De asemenea, se zvoneşte că un alt submarin, U-977, a depus mai târziu în Antarctica rămăşiţele pământeşti ale lui Adolf Hitler şi ale Evei Braun, pentru a fi clonate mai târziu. Submarinul a intrat ulterior în portul argentinian Mar del Plata şi echipajul s-a predat autorităţilor.

CITITI SI

MISIUNE CUMPLITA a unor cercetatori rusi, la minus 66 de grade Celsius: “Daca tii ochii deschisi, lichidul lacrimal începe sa înghete” – FOTO

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.