EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Cum „se fac cărţile” în Occident: La noi nu merge, dar pe români îi putem contamina!

– In vreme ce Guvernul Bulgariei a decis pe 17 ianuarie 2011 sa retraga companiei americane Chevron licenta de explorare si exploatare de gaze de sist, Franta a interzis tehnica de fracturare hidraulica, iar Marea Britanie a oprit operatiunea experimentala de extragere a gazelor naturale din placile de sist din Lancashire, de teama cutremurelor, Chevron se pregateste sa inceapa forajele in România, in zona Barladului.

In Romania, Chevron detine trei licente de explorare si exploatare (in zona Barladului, in perimetrul EX-17 Costinesti, in perimetrul EX-18 Vama Veche si in perimetrul EX-19 Adamclisi). Gigantul energetic a anuntat in luna octombrie a anului trecut ca va fora prima sonda de explorare a gazelor de sist pe teritoriul Romaniei in a doua parte a anului 2012.

Pe langa Chevron, mai sunt interesate de gazele de sist din Romania companiile MOL si Sterling Resources.

Problema este ca tehnologia pe care intenționeaza sa o foloseasca americanii – fracționarea hidraulica – este una dintre cele mai poluante și mai controversate.

In timp ce chiar și in state din SUA – New York si Pennsylvania, tehnologia a fost interzisa, la noi are acceptul Guvernului.

Tehnologia pe care o vor folosi cei de la Chevron consta in pomparea a milioane de litri de apa, amestecate cu substanțe chimice care dizolva rocile, pentru a elibera gazele prinse in ele. Aceasta tehnologie este extrem de nociva pentru mediul inconjurator, lucru ce a facut ca mai multe state din Europa sa o interzica.

Apa care este injectata la adancimi de pana la trei kilometri este amestecata cu o multitudine de substanțe toxice. Acestea pot provoca arsuri ale pielii și cailor respiratorii, pierderea mirosului și a gustului, caderea parului etc.

Pe de alta parte, odata cu gazul eliberat din roci, se ridica la suprafața și apa otravita și, automat, poate infecta campul acvifer din zona.

In intreaga zona a Barladului puțurile de adancime sunt principala sursa de apa potabila, iar daca sondele Chevron iși vor incepe activitatea, atunci sunt șanse extrem de mari ca acestea sa fie otravite.

 

Tehnologia fracturarii hidraulice declanseaza si miscari seismice

In Oklahoma, unde exista foarte multe exploatari de acest gen, in 2010 au avut loc nu mai puțin de 1.047 de cutremure, in condițiile in care, pana atunci, numarul mișcarilor telurice nu depașea 50.

Specialiștii geologi și militari americani au stabilit clar raportul de cauzalitate cu tehnologia fracking-ului (cum mai este denumita fracturarea hidrologica), care este folosita din greu pe siturile de exploatare din acest stat american.

Iar Barladul se afla in imediata apropierea a uneia dintre cele mai active zone seismice din țara (zona Vrancea).

Politica energetica a Marii Britanii a fost zguduita dupa ce operatiunea experimentala de extragere a gazelor naturale din placile de sist din Lancashire a fost oprita, sub suspiciunea ca ar declansa cutremure.

Regiunea in care se desfasoara controversata operatiune a suferit doua cutremure de mici dimensiuni in ultimele doua luni, iar expertii cred ca tocmai procedeul de extragere a gazului de sist este de vina, scria The Independent in iunie 2011.

Seismul de magnitudine 1,5 pe scara Richter a avut loc in acelasi timp in care compania energetica Cuadrilla Resources injecta lichid sub presiune in sol, pentru a fisura rocile, care elibereaza astfel gazele naturale. Procedura a fost importata in Marea Britanie din SUA, unde a produs controverse.

In statele americane New York si Pennsylvania exista deja o interdictie de folosire a acestui procedeu controversat, unde oamenii care locuiesc aproape de exploatari s-au filmat dand foc la apa de robinet contaminata cu gaz metan.

Protest impotriva exploatarii gazelor de sist

Un grup de activitisti ecologisti romani si bulgari impreuna cu o organizatie engleza ecologista numita ‘Frack Off’ pledeaza pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, Europa, si in lume, urmand sa organizeze un protest nu departe de Ambasada Romaniei din Londra, la 33 Kensington High Street, sambata 11 februarie la ora 2.

„Dorim sa atragem atentia asupra pericolelor legate de exploatarile gazelor de sist si ca acestea sa fie interzise in Romania. Am decis sa organizam protestul aproape de Ambasada Romaniei dupa ce Bulgaria a interzis temporar extragerea gazelor de sist.

Extragerea gazului de sist este interzisa in Bulgaria, Franta, Irlanda, MB, Africa de Sud, Canada si in 18 state americane”, arată grupul activiştilor ecologişti.

Fotografii luate din satelit a unor zone din Texas unde s-au facut extractii de gaz de sist arata ca niste zone desertice.

Ziarul francez Le Figaro a publicat de curand un articol despre felul in care Chevron a fost gasit vinovat de Inalta Curte Ecuadoriana si acum Chevron trebuie sa plateasca 18 miliarde de dolari drept compensatie pentru dezastrul produs in Amazon.

„Doriti ca Chevron si alte companii care extrag gaze de sist sa va plateasca 18 miliarde de dolari dupa ce va vor polua pamantul…? Noi speram ca ii putem opri pana nu este prea tarziu!”, spun ecologistii romani si bulgari, care au creat si grupuri mari pe Facebook precum „Nu vrem exploatarea gazului de sist in Romania!” si „Gaz de sist, pericol! Salvati Romania!”.

Citește și
3 Comentarii
 1. Imola Vaduva spune

  Daca nu ne adunam urgent, capitalismul american va suge tot ce are pamantul acesta, aur, argint, gaz etc. Ei vor pleca cu banii iar noi vam ramane cu haosul ce va urma: nu tu apa de baut, cutremure in fiecare zi, somaj in crestere si o economie dezvoltata pe tunuri care va disparea asa de repede cum a a aparut. Eu cred ca acesti investitori, cand mai vin prin Romania ar trebui arestati pentru atacarea poporului roman.

 2. adyyon spune

  http://www.youtube.com/watch?v=9OGu2ylErNk
  http://www.gaslandthemovie.com/whats-fracking
  solutii:se pot trimite informatiile din mesaj prin e-mail tuturor firmelor din zonele care pot fi afectate,care se folosesc de apa [firme de sucuri,lapte,apa imbuteliata,etc ].Simplu,nu?Aa si sa nu uit,contactarea UE pentru a arata ce se petrece pe pamanturile Uniunii.Nu prea cred ca or sa le placa poluarea apelor in conditiile in care apa va fi o resursa strategica in viitor.

 3. andreea berri spune

  am vazut reportaje aici in franta in legatura cu aceasta companie americana si dezastrul ecologic pe care l-a declansat in ecuador, pot spune oamenii sunt bolnavi de cancer si alte boli incurabile, apele sunt otravite, poti chiar da foc apei, solul este otravit, nu mai poti face agricultura, si de curata nu se poate curata…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata