Încălzirea globală a provocat actualul val de frig din Europa?

– Sună paradoxal, totuşi oamenii de ştiinţă explică iarna grea ce copleşeşte acum Europa prin topirea unor mari mase de gheaţă în Arctica, topire ce se datorează încălzirii globale a climei, scrie The Independent.

Caracteristicile complexe ale regimului vânturilor au fost perturbate de topirea banchizei arctice, cred oamenii de ştiinţă, care consideră că aceasta este explicaţia frigului care a afectat Europa în ultimele săptămâni şi a provocat moartea a peste 200 de persoane.

Topirea gheţii oceanice în nordul Rusiei a determinat perturbări ale sistemelor de presiune a aerului în acestă regiune, ceea ce a generat vânturile puternice ce bat dinspre Siberia şi Arctica spre vest.

Conform explicaţiilor date de profesorul Stefan Rahmstorf, de la Institutul pentru Cercetări Climatice din Potsdam, Germania, apa Oceanului Arctic, lipsită de gheaţă, este mai caldă decât aerul de deasupra, ceea ce duce la formarea unui sistem de înaltă presiune deasupra Mării Barents, care împinge aer rece spre Europa.

Dr. Vladimir Petoukhov şi dr. Vladimir Semenov, de la Institutul din Potsdam, au fost printre primii oameni de ştiinţă care au emis ipoteza unei legături între topirea gheţii şi apariţia unor vânturi reci în Europa.; ei şi-au argumentat teoria cu ajutorul unor modele computerizate ce evidenţiau această legătură.

Atunci când o mare suprafaţă a banchizei se topeşte, apa astfel „expusă” eliberează în atmosferă mari cantităţi de căldură, încălzind aerul şi făcându-l să se ridice spre straturile superioare ale atmosferei. Curenţii de aer ascendenţi destabilizează atmosfera şi afectează diferenţele de presiune dintre Arctica şi zonele mai sudice, modificând regimul vînturilor, relatează descopera.ro.

 

Citește și
2 Comentarii
  1. Clau spune

    „cred oamenii de ştiinţă” Ciudat nu? Oameni de stiinta credinciosi. Faceti bine si puneti mina pe carte si spuneti adevarul, nu minciunile si credintele voastre aiurea. Planeta se raceste si ne indreptam spre o era glaciara, padurile , petrolul , carbunele se epuizeza. Acum e timpul de luat niste casute mai la sud prin Grecia .

  2. aaaaaaaaa spune

    Incepe mica glaciatiune, trebuie schimbata gandirea statelor in ce priveste consumul energetic pe timp de iarna si gasite noi solutii de a face fata noilor schimbari climatice ce vor veni si care vor afecta viitorul populatiilor care traiesc in tarile din europa, asia, chiar si africa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.