Program de guvernare: Guvernul va continua privatizările şi investiţiile în domeniul energiei

Privatizarea companiilor din domeniul energetic constituie una dintre priorităţile incluse în programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu, la fel şi continuarea investiţiilor începute în acest sector şi căutarea de noi investitori.

Potrivit prevederilor cuprinse în capitolul „Energie”, noul Executiv îşi propune finalizarea proceselor de privatizare pe bursă a următoarelor pachete minoritare:

Transelectrica – 15%, Transgaz – 15%, Romgaz – 15%, Hidroelectrica – 10%, Nuclearelectrica – 10%, OMV Petrom – 9,84%; finalizarea privatizărilor majoritare la Oltchim, Cuprumin şi ISCIR-CERT.

De asemenea, se au în vedere iniţierea procedurilor de privatizare a noilor companii energetice Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia, demararea procesului de privatizare a unor pachete minoritare din companiile de distribuţie ale Electrica şi finalizarea privatizărilor majoritare la Electrica Furnizare şi la cele şase companii rezultate din divizarea Electrica Serv.

Direcţiile de acţiune asumate prevăd dublarea procentului plăţilor către beneficiari din contribuţia UE în raport cu alocarea 2007-2013, elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI (Azerbaidjan, Georgia, Romania Interconetction – n.r.) şi luarea unor decizii investiţionale, selectarea noilor investitori şi derularea negocierilor la proiectul Reactoarelor 3 şi 4 Cernavodă şi la proiectul Tarniţa Lăpuşteşti, identificarea de investitori pentru activele viabile din Termoelectrica şi finalizarea restructurării companiei Termoelectrica.

Vor fi continuate investiţiile la centralele hidroelectrice pe Olt Racoviţa şi Câineni şi la instalaţiile de desulfurare CET Işalniţa grupurile 7 şi 8, Craiova 2 şi definitivarea procesului de reorganizare a sistemului energetic prin înfiinţarea noilor companii Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia.

În plus, Guvernul îşi propune consolidarea Bursei de Energie OPCOM şi introducerea obligativităţii încheierii tuturor contractelor de energie prin Bursa de Energie OPCOM, finalizarea strategiei energetice a României, continuarea negocierilor cu Gazprom pentru importul direct de gaze, având în vedere că unele contracte expiră în acest an, şi înfiinţarea noii societăţi care va administra minele neviabile din Compania Naţională a Huilei şi accesarea ajutorului de stat.

Guvernul va căuta în continuare să numească manageri profesionişti la Hidroelectrica, Romarm, Oltchim şi Electrica Furnizare, urmând ca procesul de selectare să fie demarat la toate companiile care se încadrează în prevederile ordonanţei de urgenţă privind guvernarea corporatistă. De asemenea, noile consilii de administraţie se doreşte a fi numite în funcţie de criterii de performanţă, prevăzute de lege.

Potrivit datelor prezentate de Executiv, furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii industriali în ianuarie 2012 a fost asigurată în proporţie de 51% din surse interne, restul fiind din import. Structura amestecului de gaze naturale pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică a fost de 92% din producţia internă şi 8% din import.

Conform documentului, preţul gazelor la consumatorii casnici şi la cei industriali din România a rămas aproximativ constant în perioada 2009 – 2011. De la 1 iulie 2011, preţul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a fost majorat cu 10%, însă pentru consumatorii casnici preţul final nu a fost modificat şi va rămâne la fel până în luna martie. La sfârşitul anului 2011, preţul mediu al gazelor din România reprezenta 68% din media UE pentru consumatorii industriali şi 50% pentru consumatorii casnici.

Preţul energiei electrice la consumatorii casnici din România a crescut cu 10% în perioada 2009 – 2011, comparativ cu creşterea de 9% din UE. În cazul consumatorilor industriali din România, preţul a rămas aproximativ constant, în timp ce, în UE, aceştia s-au confruntat cu o creştere de 2,8% în aceeaşi perioadă. La sfârşitul anului 2011, preţul mediu al energiei electrice din România reprezenta 73% din media UE pentru consumatorii industriali şi 61% pentru consumatorii casnici.

În ceea ce priveşte Strategia Energetică pentru perioada 2012-2035, aceasta se află în dezbatere publică din decembrie 2011.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.