Programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu. Vezi ce măsuri vor fi luate

– Programul de guvernare promovat de Cabinetul Mihai-Răzvan Ungureanu are în vedere majorarea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, dacă acest lucru va fi posibil în urma rezultatelor economice raportate în martie 2012.

Potrivit aceluiaşi program de guvernare, Legea Sănătăţii nu va fi trimisă în Parlament în 2012, ci vor exista dezbateri prelungite.

În plus, ar putea fi adoptat un act normativ pentru amnistierea fiscală a funcţionarilor care au beneficiat de sporuri pe care acum Curtea de Conturi le-a depistat a fi ilegale.

Liderii UDMR au obținut, în urma negocierilor din aceste zile, promisiunea ca noul Guvern:

– să înfiinţeze o instituţie de formare continuă pentru „perfecţionarea” actului de predare în limba maghiară;

– să asigure manualele in limba de predare a minoritătilor nationale conform prevederilor legale;

– să constituie structurile cu predare in limba minoritătilor (maghiară, germană, după caz) la universitătile multiculturale şi multilingve.

În domeniul fondurilor europene, noul Guvern şi-a propus creşterea gradului de absorbtie până la un nivel de circa 20% la finele anului 2012, prin atragerea a 6 miliarde euro din fonduri europene.

În domeniul sănătăţii, Cabinetul Ungureanu şi-a stabilit o serie de direcţii de acţiune, dintre care amintim:

•    Implementarea, cu sprijinul autoritătilor administratiei publice locale, a unui proiect pilot referitor la functionarea spitalelor ca fundatii sau asociatii.
•    Aprobarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferentiată, in functie de performantă, a personalului din sistemul sanitar.
•    Analizarea sistemului de decontare a unor medicamente, astfel:

– pentru acele indicatii terapeutice care nu se regăsesc in autorizatia de punere pe piată a producătorului.
– in cazul in care nu există dovezi ştiintifice clare privind un raport pozitiv risc/beneficiu, chiar dacă producătorul a obtinut aprobarea de comercializare.

•    Revizuirea duratelor de spitalizare pentru diferite grupe diagnostice.
•    Deblocarea, până in luna aprilie 2012, a posturilor din sistemul de sănătate, pentru toate grupele profesionale in vederea acoperirii necesitătilor urgente de personal.

Noul Guvern îşi propune să contureze o politică publică pentru pentru stimularea natalităţii.

De asemenea, în programul de guvernare sunt incluse şi măsuri pentru încurajarea natalităţii prin sprijinirea integrării pe piaţa forţei de muncă a părinţilor care au în întreţinere minori, prin:

o    Acordarea de subventii angajatorilor care reintegrează pe piata muncii femei cu copii în întretinere sub 6 ani (angajarea celor care se află în concediu de creştere a copilului, in şomaj sau in şomaj de lungă durată);
o    Eliminarea restrictiei de angajare pe perioada concediului de îngrijire a copilului, respectiv, introducerea posibilitătii de ocupare partială concomitent cu deducerea proportională a indemnizatiei de creştere a copilului;

În domeniul fiscal, una din măsurile prevăzute în programul Cabinetului Ungureanu este reducerea numărului taxelor şi tarifelor cu caracter nefiscal, de la 237 in prezent la cel mult 100.

Citeste documentul integral:

Program-de-guvernare-Ungureanu.pdf

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.