EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Schengen: Un raport critic temperează speranţele Sofiei şi Bucureştiului

0

– Speranţele României şi Bulgariei de a intra curând în spaţiul Schengen au fost temperate, miercuri, de publicarea unui raport critic al Comisiei Europene privind lipsa de măsuri eficiente de luptă împotriva corupţiei în Bulgaria, comentează AFP, care precizează că aderarea Bucureştiului şi cea a Sofiei la spaţiul Schengen nu pot fi disociate şi orice problemă întâmpinată de unul dintre candidaţi îl sancţionează şi pe celălalt.

România şi Bulgaria se lovesc de opoziţia Olandei, care cere progrese efective în lupta împotriva corupţiei şi dovedirea de către aceste două ţări a capacităţii lor de a asigura controlul frontierelor lor cu ţări terţe.

‘Olanda aşteaptă două rapoarte pozitive consecutive care să arate progrese substanţiale şi ireversibile privind combaterea corupţiei şi a crimei organizate’, a amintit miercuri ministrul olandez pentru afaceri europene, Ben Knappen. ‘Vom vedea în luna iulie, cu raportul anual al Comisiei, dacă aşa stau lucrurile’, a spus acesta.

Rapoartele întocmite de Comisia Europeană prezintă stadiul progreselor realizate în ceea ce priveşte reformele în justiţie şi lupta împotriva corupţiei.

Rapoartele publicate miercuri sunt rapoarte intermediare şi pregătitoare faţă de rapoartele anuale care vor fi date publicităţii în luna iulie.

Guvernul olandez le va supune parlamentului său spre consultare, a mai spus Ben Knappen.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a decis să pună subiectul pe ordinea de zi a summit-ului european de la 1 martie, în încercarea de a face să cedeze Olanda. Dar este ceva ‘nesustenabil’, a mărturisit miercuri pentru AFP o sursă europeană.

Raportul pentru Bulgaria este, într-adevăr, foarte critic. ‘Niciun progres concret nu s-a înregistrat în ceea ce priveşte sistemul de control asupra declaraţiilor de avere ale înalţilor funcţionari, care vizează detectarea şi urmărirea cazurilor de îmbogăţire inexplicabilă’, subliniază documentul.

Comisia Europeană le cere autorităţilor bulgare să desfăşoare anchete ‘non partizane’ cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt şi le recomandă să ia ‘măsuri suplimentare pentru prevenirea şi combaterea corupţiei, mai ales la frontiere şi în cadrul administraţiei locale’.

Raportul cu privire la România are, în schimb, mult mai multe laude pentru Bucureşti, potrivit sursei citate.

Comisia Europeană nu are, însă, nicio competenţă în ceea ce priveşte aderarea la Schengen. Decizia le revine statelor membre şi trebuie să fie luată în unanimitate.

Concluziile acestor două rapoarte nu constituie o surpriză pentru liderii celor două ţări. Ele fuseseră dezvăluite cu prilejul reuniunii informale a miniştrilor de interne din ţările UE la 26 ianuarie, la Copenhaga, adaugă AFP.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.