Administratorul a 3 firme, trimis in judecata de DNA pentru că a prejudiciat statul cu peste 5 milioane euro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus joi trimiterea în judecată a inculpatului Poenaru Ioan, administrator al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 1 ianuarie 2007- 31 decembrie 2009, inculpatul Poenar Ioan, în calitate de administrator al SC Mior Mixt Impex SRL Brad, SC Agrotranscom Hermes Impex SRL Brad şi SC Distinct Impex SRL Brad, nu a evidenţiat în contabilitatea acestor firme operaţiunile comerciale efectuate, respectiv comercializarea de produse petroliere, utilaje pentru construcţii, uleiuri minerale, anvelope, etc. şi nici veniturile realizate.

De asemenea, au existat situaţii în care societăţile comerciale administrate de către Poenar Ioan au declarat la organele vamale o valoare inferioară a mărfurilor introduse în ţară cu consecinţa diminuării taxelor vamale achitate bugetului consolidat al statului.

Pentru a evita verificările financiar contabile efectuate de autorităţile abilitate ale statului, inculpatul Poenar Ioan a declarat sedii fictive pentru cele trei societăţi comerciale implicate. În această modalitate, bugetul general consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 20.622.309 lei (echivalentul a 5.495.619 euro) reprezentând impozit pe profit, TVA, accize şi taxe vamale.

De asemenea, în scopul de a disimula adevărata provenienţă, inculpatul a transferat în mod succesiv o parte din banii obţinuţi prin evaziune fiscală, respectiv suma de 7.273.301 lei, în diferite conturi bancare aparţinând firmelor implicate, de unde au fost ridicaţi în final de către inculpatul Poenar Ioan.

A.N.A.F. prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara s-a constituit parte civilă cu suma totală de 32.428.734 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA împreună cu majorările aferente. Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube deoarece nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului Poenar Ioan.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Hunedoara.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.