Balcani: 27 de victime ale gerului, ajuns la – 28 grade Celsius

0

În Serbia şi Bosnia au fost înregistrate două noi victime ale valului de frig care afectează de săptămâna trecută şi regiunea Balcanilor, unde joi (09 februarie 2012) temperatura a coborât până la – 28 de grade Celsius, cea mai scăzută valoare de la începutul iernii, informează AFP.

În total, 27 de oameni au decedat în regiune din cauza gerului – 13 în Serbia, 8 în Bosnia, 3 în Croaţia, câte unul în Muntenegru, Macedonia şi Albania.

Pe toată secţiunea sârbească a Dunării (588 km), traficul a fost întrerupt, din cauza blocurilor de gheaţă care acoperă aproape integral suprafaţa fluviului.

În Serbia, consumul record de electricitate a determinat autorităţile să avertizeze în legătură cu posibila raţionalizare a energiei electrice, inclusiv pentru gospodării, dacă frigul va continua. Furnizarea de electricitate a fost redusă deja pentru unele companii a căror activitate nu este vitală pentru viaţa cotidiană, au indicat autorităţile.

Pe lângă fluviul Dunărea, şi celelalte căi navigabile ale ţării sunt impracticabile, iar traficul nu va putea fi reluat mai devreme de zece zile, a estimat ministrul adjunct al infrastructurii, Pavle Galic.

Potrivit şefului Unităţii pentru situaţii de urgenţă, experţii militari analizează soluţiile pentru degajarea blocurilor de gheaţă de pe Dunăre, inclusiv prin folosirea de explozibili.

„Experţii Agenţiei sârbe a apelor se află în contact cu colegii lor din România şi Ungaria. Un spărgător de gheaţă românesc este pregătit să intre în acţiune, iar unul sârbesc operează deja la Djerdap”, la nivelul barajului de la Porţile de Fier, a precizat Predrag Maric, citat de agenţia Tanjug.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.