Noua tehnologie: hard-disk-urile care pot înregistra sute de gigabytes pe secundă

0

– Potrivit publicaţiei Daily Mail, hard disk-urile pentru computere ar putea deveni cu mult mai rapide, graţie unei noi tehnologii care foloseşte căldura, în locul câmpurilor magnetice, pentru a scrie informaţia pe sistemele de stocare magnetice. Dispozitivele care utilizează această tehnologie ar putea fi de sute de ori mai rapide – afirmă cercetătorii de la Universitatea York – capabile să înregistreze mii de gigabztes pe secundă.

 

Cercetătorii au descoperit că ar putea inscripţiona date pe mediile de stocare folosind numai căldura, un lucru de neimaginat înainte.

Thomas Ostler, fizician la York, explică: „În loc să utilizăm un câmp magnetic pentru a înregistra informaţia pe un mediu magnetic, am exploatat forţe interne cu mult mai puternice şi am înregistrat date folosind numai căldura”.

Tehnologia foloseşte impulsuri de căldură foarte scurte pentru a schimba magnetismul materialului din dispozitivul de stocare, ceea ce permite suporţi magnetici mult mai rapizi. „Această metodă revoluţionară permite înregistrarea de terrabytes – mii de gigabytes – de informaţie pe secundă, de sute de ori mai rapid decât tehnologia actuală a hard disk-urilor. Pentru că nu e nevoie de câmpuri magnetice, procedeul necesită un consum energetic mai redus”, afirmă specialiştii.

Tehnologia modernă de înregistrare magnetică foloseşte principiul potrivit căruia polul nord al unui magnet e atras de polul sud al altui magnet şi doi poli de aceeaşi polaritate se resping reciproc. Până în prezent, s-a considerat că pentru a înregistra un bit de informaţie  – prin inversarea polilor unui magnet – era nevoie de aplicarea unui câmp magnetic extern. Cu cât mai puternic câmpul aplicat, cu atât mai rapidă era înregistrarea unui bit de informaţie pe suport magnetic.

Totuşi, echipa de oameni de ştiinţă a demonstrat că poziţiile ambilor poli ai unui magnet pot fi inversate de aplicarea unui impuls de căldură, care pune la treabă forţe magnetice interne mult mai puternice.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.