Peste 500 de morţi în Europa din cauza gerului şi a zăpezii

Gerul, ninsorile abundente şi vânturile violente au continuat joi (09 februarie 2012) în Europa, iar situaţia se va agrava la sfârşitul săptămânii, în contextul în care valul de frig s-a soldat deja cu peste 500 de morţi în zece zile, informează AFP.

În Ucraina, unde temperaturile ar putea coborî până la -30 de grade Celsius la sfârşitul săptămânii, autorităţile au încetat să mai comunice noi cifre în fiecare zi, fără a oferi o explicaţie. Ucraina era marţi, când a fost făcut public ultimul bilanţ oficial, cea mai afectată ţară din Europa, cu 135 de decese (dintre care 112 cauzate direct de frig).

Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, este complet îngheţată, iar 130 de ambarcaţiuni au rămas blocate, fără ca utilajele de spargere a gheţii să le poată elibera din cauza vremii nefavorabile.

În Polonia, în ciuda unei uşoare creşteri a temperaturilor în ultimele două zile, joi au fost înregistrate alte trei persoane decedate de hipotermie, totalul deceselor ajungând la 77 de la începutul valului de frig. La acestea trebuie adăugate circa 50 de persoane decedate din cauza sobelor defectuoase, care au cauzat asfixieri cu monoxid de carbon şi incendii.

Într-un oraş din nord, poliţia i-a atenţionat pe şoferii care făceau curse pe lacuri îngheţate pentru a le filma şi a pune apoi înregistrările pe internet.

În Rusia, frigul s-a soldat cu cel puţin 110 persoane în acest an, dintre care 46 de la începutul lunii februarie, conform Ministerului Sănătăţii, care nu precizează dacă aceşti morţi au fost înregistraţi în partea europeană sau asiatică a ţării.

Frigul a ucis de asemenea 23 de persoane în Lituania, 10 în Letonia şi una în Estonia.

În Republica Cehă, o persoană fără adăpost a murit miercuri de hipotermie la Kolin (60 de km est de Praga), bilanţul ridicându-se la 25, iar pentru acest sfârşit de săptămână sunt aşteptate temperaturi de până la -40 de grade Celsius în munţi şi de până la -25 de grade Celsius la Praga.

În Bulgaria au fost înregistraţi 29 de morţi, iar în Slovacia – trei.

În Balcani, temperaturile au atins în cursul nopţii noi recorduri, de -28 de grade Celsius la Sokolac, în Bosnia, de -26 de grade la Slavonski Brod, în Croaţia, de -25 de grade la Novi Sad, al doilea oraş al Serbiei, în timp ce locuitorii din capitala bosniacă Sarajevo s-au confruntat cu temperaturi de -23 de grade Celsius şi iar cei din Belgrad, cu temperaturi de -22 de grade Celsius.

Alte două persoane au murit de frig în Serbia şi în Bosnia, numărul deceselor din Balcani ajungând la 27: 13 în Serbia, opt în Bosnia, trei în Croaţia, unul în Muntenegru, unul în Macedonia şi unul în Albania.

Peste 70.000 de persoane erau în continuare izolate de zăpadă în sate retrase din Serbia, Croaţia, Bosnia, Macedonia şi Muntenegru, în timp ce în oraşul bosniac Mostar circa 15.000 de gospodării erau fără electricitate pentru a treia zi.

Şi în oraşul croat Split, numărul record de fracturi a necesitat folosirea în cinci zile a stocurilor de ghips din spital prevăzute pentru doi ani.

În Serbia, consumul record de electricitate a determinat autorităţile să atragă atenţia asupra unei posibile viitoare raţionalizări a consumului, inclusiv pentru gospodării. Traficul pe Dunăre a fost oprit de-a lungul Serbiei (aproape 600 de km).

În Ungaria, unde 16 persoane au murit de la începutul valului de frig, cei mai săraci se încălzesc cu bancnote. Banca centrală îşi reciclează bancnotele uzate transformându-le în brichete pentru încălzit pe care le oferă celor mai sărace instituţii sociale.

În Franţa, unde frigul s-a soldat cu cinci morţi în ultimele zile, acesta a salvat în schimb o viaţă miercuri: un om de 34 de ani a vrut să se sinucidă aruncându-se de pe un pod înalt de trei metri la Mulhouse, însă gheaţa de pe canal era atât de groasă încât nu a cedat sub greutatea bărbatului, iar aceasta a fost numai rănit uşor.

În Olanda însă nu a fost suficient de frig: legendara „Cursă a 11 oraşe”, concurs de patinaj de 200 de kilometri, la care au luat parte mii de persoane pe canalele îngheţate ale provinciei Frise pentru ultima dată în 1997, nu poate avea loc „în acest moment” deoarece gheaţa este pe alocuri prea subţire.

Italia, unde bilanţul intemperiilor s-a ridicat la 43 de morţi, se pregătea joi pentru un nou val de frig intens şi pentru ninsori, în timp ce armata continua activitatea de deszăpezire a satelor din sudul ţării blocate sub trei metri de zăpadă.

Meteorologii italieni anticipează rafale de vânt rece de viscol începând de joi seară în nord şi revenirea ninsorilor de vineri seară şi până sâmbătă la Roma, oraş obişnuit cu ierni extrem de blânde şi unde primăria a distribuit locuitorilor 4.000 de lopeţi.

La sfâşitul săptămânii trecute, capitala Italiei s-a confruntat deja cu cele mai abundente căderi de zăpadă din ultimii 27 de ani, cu straturi de omăt de până la 30 de centimetri în anumite locuri.

În Grecia, bilanţul de la începutul valului de frig a ajuns miercuri la cinci morţi. Tot cinci au fost înregistraţi în Austria, patru în Germania şi unul în Olanda.

Valul de frig a atins şi nordul Africii, în special Algeria, unde bilanţul morţilor era joi de 44 de persoane, fiind aşteptate de asemenea noi căderi de zăpadă şi de grindină de la sfârşitul săptămânii şi până marţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.