Preşedintele israelian Shimon Peres adresează un mesaj de pace poporului iranian

Preşedintele israelian Shimon Peres a adresat miercuri (08 februarie 2012) un mesaj de pace poporului iranian în timpul unui discurs în Parlament, în ciuda deceniilor de animozitate între cele două ţări, informează AFP.

„Nu ne-am născut pentru a fi duşmani şi nu trebuie să trăim în duşmănie”, a afirmat Peres. „Să nu lăsăm ca drapelul ostilităţii să ne umbrească moştenirea istorică”, a adăugat el.

Israelul acuză de câţiva ani Iranul, pe care îl consideră principalul său duşman, că vrea să construiască arme nucleare sub acoperirea unui program civil, lucru negat de Teheran.

Citeste si:  Problema Kurilelor de Sud, abordată "scurt şi la obiect" de noul guvern nipon

În ultimele săptămâni, zvonurile privind un posibil atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene s-au amplificat, alimentate de declaraţii ale liderilor israeliani şi de editoriale în presa internaţională.

Săptămâna trecută, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a calificat din nou ‘regimul’ din Israel drept ‘tumoare periculoasă ce trebuie extirpată’. „Din acest moment, vom susţine orice grup care combate regimul sionist”, a adăugat el.

Înainte de Revoluţia islamică din 1979, în perioda Şahului, Israelul şi Iranul întreţineau relaţii strânse în special în domeniul militar.

Citeste si:  Mike Tyson, tată pentru a opta oară
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close