Presiunea banilor, element de intimidare în procesul pentru deschiderea insolvenţei pentru „Selgros Cash&Carry“

0

– Avocaţii lanţului de magazine au cerut instituirea unei cauţiuni în valoare de 10% din creanţă, pentru a pune în dificultate creditorul, cu pretextul că vrea să îşi asigure despăgubirile după ce va câştiga procesul

– Creditorul susţine că reprezentanţii Selgros „sunt sprijiniţi de oameni foarte influenţi din această ţara şi că legea va fi interpretata, în orice instanţă, doar aşa cum vor ei“

Tribunalul Braşov va analiza argumentele pro şi contra deschiderii procedurii de insolvenţă pentru SC „Selgros Cash&Carry“ SRL, pe care o cere SC „Pierre Style“ SRL, la cel de-al doilea termen al procesului stabilit pentru data de 16 februarie 2012.

La termenul anterior, din 15.12.2011, s-a cerut amânarea cauzei „pentru comunicarea şi discutarea contestaţiei“. „Selgros Cash&Carry“ SRL nu a recunoscut că ar datora ceva furnizorului care îi cere insolvenţa şi, mai mult, a pretins instituirea unei cauţiuni de 10% din valoarea aflată în dispută, „chiar dacă legea nu impune demonstrarea unui prejudiciu“ pentru care ar trebui instituită această garanţie“, după cum afirmă chiar avocaţii „Selgros“ în întâmpinarea depusă la dosar.

Motivele formale pentru care se solicită ca firma care cere insolvenţa să vină cu 10% din creanţă sunt generice şi greu cuantificabile. Acestea sunt enumerate ca fiind următoarele: „introducerea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei produce prejudicii serioase subscrisei prin: imposibilitatea participării la licitaţii publice; refuzul unor furnizori de a ne livra produse pe perioada existenţei unui dosar de insolvenţă; imaginea negativă creată; scăderea cotaţiei societăţii, cu efect direct asupra gradului de risc, al poziţiei din clasamentele alcătuite de firmele de analiză financiară naţionale şi europene, precum şi al poziţiilor din topurile judeţene şi naţionale“.

Cu o imaginaţie bogată, avocatul „Selgros“ precizează că vrea ca, din această cauţiune, să ia, fără prea multă bătaie de cap, daunele pe care le va pretinde după ce va câştiga procesul.

Pentru că această cerere este în afara uzanţelor judiciare, mult mai plauzibil este că motivul încercării de a obţine această cauţiune stă în punerea în dificultate şi mai mare a unui furnizor pe care l-a înfundat în probleme, neachitându-i marfa livrată în valoare de peste 450.000 lei.

De asemenea, avocaţii tocmiţi de „Selgros“ pun la bătaie onorabilitatea de care s-ar bucura firma lanţului de magazine, spre a insinua că orice solicitare de felul celei făcute de „Pierre Style“ SRL ar fi lovită de rea credinţă. „Chiar dacă legea nu impune ca debitoarea să demonstreze că reclamanta a introdus cu rea credinţă cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, menţionăm că solvabilitatea de notorietate a subscrisei scoate în evidenţă caracterul şicanatoriu al demersurilor reclamantei“.

Pentru a-şi etala potenţa, „Selgros Cash&Carry“ SRL face trimitere, apoi, la anexarea unor documente referitoare la cifra de afaceri şi profitul pe care îl scoate pe seama producătorilor.

„Selgros Cash&Carry“ se laudă cu influenţă asupra instanţelor

În întâmpinarea formulată la contestaţie, „Pierre Style“ SRL Darvari, comuna Tămădău Mare, judeţul Călăraşi (J51/238/2010, CUI 27034870) arată că „solicitarea pârâtei privind obligarea noastră de a plăti o cauţiune de 10% din valoarea creanţei este abuzivă, neîntemeiată şi nu denotă decât obrăznicia şi tupeul pârâtei în a considera că este mai presus de lege şi a dezinforma Instanţa de judecată“.

Contestaţia reafirmă că „Selgros“ refuză să achite marfă recepţionată în valoare de aproape jumătate de milion de lei. „Rezultă fără echivoc faptul ca «Selgros» şi-a însuşit marfă în valoare de 627.274,04 lei, a plătit după 2 ani 150.772,74 lei, iar diferenţa de 466.501,26 lei nu o plăteşte, refuză să o plătească, iar când am solicitat şi insistat ca «Selgros» să procedeze legal, aceasta a reziliat abuziv Contractul, considerând că nu mai poate lucra cu un furnizor de la care nu poate să sustragă sume de bani necuvenite“, se arată în documentul semnat de administratorul Liviu Gherman şi managerul Andrei Poteacă.

Mai mult, reprezentanţii „Pierre Style“ îi acuză pe cei de la „Selgros“ că îi ameninţă verbal că instanţele vor judeca aşa cum vor ei, pentru că au influenţă asupra lor. „În fapt, verbal, am fost înştiinţaţi de acest lucru direct, fără nici o jenă, mai adaugându-se şi faptul că pe dânşii nu ii interesează legea româna şi prevederile ei, pentru că sunt sprijiniţi de oameni foarte influenţi din această ţara şi că legea va fi interpretata, în orice instanţă, doar aşa cum vor ei!“, se mai afirmă în contestaţia depusă la dosarul de insolvenţă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.