Scenografa Viorica Petrovici nominalizată la Premiile Cesar

Directorul artistic al Operei Comice pentru Copii, scenografa Viorica Petrovici, a fost nominalizată la sfârşitul lunii ianuarie, la Premiile Cesar, la categoria „Cele mai bune costume” pentru filmul „La source des femmes” („Izvorul femeilor”), în regia lui Radu Mihăileanu.

„Am primit vestea chiar de la Radu Mihăileanu. Întrebându-l când vine în România pentru premiera filmului, el mi-a răspuns: ‘până ajung eu în România vii tu în Franţa pentru că eşti nominalizată la Cesar cu filmul meu’. M-am bucurat foarte mult şi îmi este foarte clar că trebuie să continui cu activitatea scenografică. Aprecierea Academiei Cesar este, cred, de o sută de ori mai importantă decât orice alt premiu”, a declarat Viorica Petrovici, potrivit unui comunicat transmis miercuri (08 februarie 2012).

Cea de-a 37-a Gală de decernare a Premiilor Cesar va avea loc la Theatre du Chatelet din Paris pe 24 februarie.

Filmările pentru filmul „La source des femmes” („Izvorul femeilor”) au avut loc într-un sat marocan, tema abordată de regizorul Radu Mihăileanu fiind condiţia femeii musulmane.

Viorica Petrovici a semnat costumaţia a o sută de personaje, marea majoritate fiind femei.

Şi în actuala stagiune Viorica Petrovici semnează scenografia spectacolelor „Farmacistul” – Dramma Giocoso de Joseph Haydn, după Carlo Goldoni, Baletul de Buzunar „Cenuşăreasa”, care va avea premiera în martie 2012, musicalul „Piatra din Casă” (aprilie 2012) şi baletul „Cazul giuvaerului albastru” după Sherlock Holmes, cu premiera în mai, iunie. Toate aceste spectacole sunt programate de la orele 11,00 şi 13,00, în fiecare zi de luni şi marţi, la Opera Comică pentru Copii.

Artist plastic, scenograf de teatru, operă, balet şi film, profesor, doctor în teatrologie, profesor asociat la UNATC şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Viorica Petrovici are o activitate impresionantă în domeniul artelor spectacolului.

A realizat costumele pentru numeroase producţii cinematografice de succes, româneşti şi internaţionale, printre care: „Le Concert”, regia Radu Mihăileanu, „Tertium non datur”, regia Lucian Pintilie, sau „Asfalt Tango” regia Nae Caranfil.

Înainte de a pleca în Maroc pentru filmările la „Izvorul femeilor”, Viorica Petrovici a primit din partea Operei Naţionale Bucureşti o nouă provocare: aceea de a semna scenografia la opera „Oedipe”, ce a avut premiera anul trecut, în cadrul Festivalului George Enescu.

A semnat recent costumele premierei spectacolului „Nabucco 12”, în regia lui Alexandru Hausvater, producţie montată la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca.

Pentru activitatea sa profesională a fost recompensată cu mai multe distincţii: Premiul pentru Scenografie pentru spectacolul „Politica”, regia Silviu Purcărete, la Festivalul de Teatru Contemporan de la Braşov (1982), Premiul UAP pentru Scenografie (1998), Placheta de Argint, Novisad (2001), cea mai importantă distincţie obţinută de România în domeniul scenografiei şi Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România (2001).

A mai obţinut Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler, un Premiu colectiv pentru filmul „Trahir”, regia Radu Mihăileanu, în cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Montreal (1994), Premiul GOPO pentru „Caravana cinematografică”, regia Titus Munteanu, şi a fost nominalizată în 2010 la Globul de Aur cu echipa de creaţie a filmului „Concertul”, regia Radu Mihăileanu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.