Spionaj la fermele din Europa, cu SATELIŢI şi DRONE

[block]0[/block]

– Terenurile agriculturilorilor care solicită subvenţii europene în plus faţă de cele legale sau  care încalcă normele politicii agricole comune sunt fotografiate de avioane, mult mai eficiente decât verificările inspectorului agricol.

În Europa, fermele beneficiază de subvenţii din partea  Uniunii Europene, în fiecare an, de miliarde de euro. Pentru a preveni eventualele fraude sau  depunerea deşeurilor, inspectorii agricoli apelează la „serviciile” tehnologiei. Ei folosesc în prezent imaginele terenurilor agricole  obţinute prin intermediul sateliţilor, fiind luată în calcul şi folosirea avioanelor fără pilot (drone), scrie BBC.

Scanarea unei ferme  prin satelit costă cam 150 de euro faţă de cheltuielile cu deplasarea unui inspector agricol care se cifrează la 400 de euro, spun reprezentanţii Agenţiei de Plăţi Rurale din Marea Britanie (RPA), responsabilă cu rambursarea subvenţiilor europene şi cu verificarea neregulilor. „Folosirea imaginilor prin satelit economiseşte timp, ajută fermierii şi reduce cheltuielile pentru contribuabil. Sateliţii pot acoperi o zonă foarte mare, în detaliu”, sunt de părere oficialii RPA.

În 2010, aproximativ 70% din totalul controalelor privind plăţile agricole în UE au fost realizate de sateliţi, care au fotografiat mai mult de 210.000 km pătraţi (81.000 mile m²) de teren.

Dar nu toate ţările folosesc această metodă. Austria s-a declarat împotriva imaginilor prin satelit, care ar fi inexacte datorită umbrelor făcute de lanţurile muntoase. Aceeaşi situaţie şi în cazul Scoţiei.

Dar acestea sunt excepţii, în majoritatea situaţiilor se folosesc imaginile furnizate de sateliţi pentru terenurile care îndeplinesc condiţiile agricole şi de mediu.

Un agricultor care încalcă regulile riscă să piardă 3% din suma cuvenită sau mai mult când încălcările sunt repetate. Au existat câteva urmăriri penale în Marea Britanie, bazate pe dovezi prin satelit, declară Ray Purdy, un cercetator de la University College London (UCL), specializat în monitorizarea prin satelit.

Mai nou,  se intenţionează folosirea dronelor – acele tipuri de avioane fără pilot (UAV-unmanned aerial vehicle). Dronele sunt cunoscute pentru rolul lor de control de la distanţă, fiind „ucigaşi” consacraţi în Afganistan şi în Pakistan.

Aceste avioane pot obţine de aproape fotografii clare  şi, spre deosebire de sateliţi, care intotdeauna arată direct în jos, dronele pot obţine şi o vedere în unghi a terenurilor  agricole.

În prezent, dornele sunt orientate spre podgoriile din sudul Franţei, şi au ca misiune verificarea lucrărilor de desţelenire  a viţei de vie, în condiţii legale şi ecologice. Viticultorii pot  obţine mai mult de 10.000 de euro pe hectar, subvenţii pentru vie necompetitivă.

Dornele sunt, de asemenea, testate în Italia, şi sunt deja în uz pe o scară mai mică în regiunea Catalonia din Spania.

Uniunea Europeană intenţionează să dezvolte o „strategie pentru sisteme de aeronave fără pilot”,  respectiv de drone civile care ar putea urmări mai bine terenurile agricole.

Săptămâna aceasta, în atenţia Comisiei Europene se află în discuţie un document care are în vedere utilizarea lor nu numai în monitorizarea terenurilor agricole, ci şi în cartofrafierea lor, în transportul de mărfuri, în monitorizare a frontierelor,  împotriva imigraţiei ilegale şi a traficului de droguri, şi în intervenţi legate de cauze naturale sau catastrofe industriale.

De asemenea, dronele mai pot fi trimise cu pachete alimentare pentru echipajele navelor aflate pe mare.

Folosirea acestora pe o scară mai largă este totuşi condiţionată de respectarea proprietăţii private. Ben Hayes, reprezentat al unui grup care apără drepturile de proprietate, crede că Europa se grăbeşte în utilizarea dronelor, fără o dezbatere publică suficientă.

„Noi acceptăm utilitatea lor, dar … sunt întrebări care trebuie puse. Ce  simt oamenii  când vor vedea drone deasupra terenurilor agricolee – aceste dezbateri nu au avut loc” spune Hayes.  În acest sens au fost intervievaţi 202 fermieri din Marea Britanie şi 428 din Australia.Concluziile sondajului: un sfert din numărul subiecţilor s-au opus monitorizării prin satelit, iar unii fermieri şi-a exprimat îngrijorarea faţă de încălcarea intimităţii proprietăţii.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.