„Trebuie făcut totul pentru a evita” un atac israelian împotriva Iranului, apreciază Juppe

„Trebuie făcut totul pentru a evita” o intervenţie militară israeliană în Iran, a apreciat miercuri (08 februarie 2012) ministrul francez de externe Alain Juppe, amintind că împotriva Teheranului şi a programului său nuclear au fost decise „sancţiuni fără precedent”.

Franţa le-a spus liderilor israelieni „că o astfel de intervenţie ar putea avea consecinţe ireparabile şi, drept urmare, ar trebui făcut totul pentru a o evita”, a subliniat el în timpul unei emisiuni la care au participat mai multe canale media, printre care şi France Presse.

„Şi pentru a o evita, am decis /…/ să punem în aplicare sancţiuni fără precedent”, a continuat el, evocând „îngheţarea activelor Băncii Centrale” iraniene şi „embargoul asupra exporturilor petroliere” ale Teheranului. Pentru aplicarea acestor măsuri europene şi americane, ce vor intra progresiv în vigoare, Franţa încearcă să convingă şi „alţi clienţi ai Iranului, mai ales Japonia şi Coreea de Sud”, a afirmat ministrul.

El şi-a exprimat speranţa că aceste sancţiuni „ar putea convinge regimul de la Teheran să revină la masa negocierilor”. Iranul este suspectat că încearcă să se doteze cu bomba atomică la adăpostul unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Chestionat cu privire la zvonurile referitoare la un apropiat atac israelian, Juppe a explicat că este vorba despre „o dezbatere publică”. „Este vorba despre declaraţii ale unor lideri israelieni şi, este drept, unii dintre aceştia iau în calcul o operaţiune militară”, a conchis el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.