Victor Ponta i-a prezentat premierului desemnat 15 proiecte în care va avea susţinerea Opoziţiei

Preşedintele PSD, Victor Ponta, co-preşedinte al USL, a prezentat miercuri (08 februarie 2012), de la tribuna Parlamentului, 15 puncte-proiect în care noul guvern va avea susţinerea Opoziţiei dacă le va promova.

El s-a referit la dezbaterea Tratatului de guvernanţă bugetară şi fiscală şi a ACTA, susţinerea pentru Schengen şi MCV – în plus, combaterea „politizării şi a corupţiei promovate de PDL”, lupta împotriva corupţiei care trebuie continuată, inclusiv cu un control mai riguros al achiziţiilor publice, depolitizarea structurilor deconcentrate, respingerea proiectului privind dreptul de a candida al funcţionarilor publici, revenirea salariilor şi pensiilor la nivelul de dinainte de tăieri, respectiv asumarea unui nivel de deficit de 3%, şi a unei legi a responsabilităţii fiscale.

Alte puncte enumerate între cele 15 de preşedintele PSD au vizat: transparenţa şi controlul pe Fondul de rezervă al primului-ministru, anchete şi control privind „băieţii deştepţi din energie”, adoptarea unei atitudini în privinţa proiectului de la Roşia Montana, cu evaluarea corectă pe trei zone: respect pentru mediu, protejarea interesului naţional şi combaterea corupţiei politice.

Ponta a mai spus că Opoziţia va susţine noul cabinet în privinţa reducerii TVA la produse agricole, va susţine agricultura bio, adoptarea unei soluţii mai curajoase privind taxa de solidaritate pe marile averi – nu 1% ci 10%, CAS redus pentru angajator, în scopul creării de noi locuri de muncă, salariu minim de 850 de lei, pentru atragerea de venituri suplimentare la buget.

Citeste si:  Călin Popescu-Tăriceanu: Actualul Parlament are o structură cu totul şi cu totul nefirească

El a spus că este nevoie de un management privat autentic al companiilor de stat şi bani pentru retehnologizare şi a adăugat că acestea nu trebuie privatizate pe preţuri mici şi comisioane mari. Ponta i-a cerut premierului să nu susţină înfiinţarea UMF Târgu Mureş şi a arătat necesitatea unei legi electorale susţinută de toate partidele.

„Colegiile nu pot fi definite de Guvern, fără consultări. Susţinem legea USL privind reducerea numărului de parlamentari la 312„, a adăugat Ponta.

Victor Ponta a mai arătat, între altele, că Opoziţia apreciază eforturile realizate de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, dar a adăugat că premierul desemnat trebuie să ia o decizie politică în privinţa reformelor din acest domeniu.

Citeste si:  Băsescu: Opţiunea mea pentru funcţia de premier - un om cu expertiză economică

„Ne dorim ridicarea MCV sau dorim în continuare să realizăm o reformă aprofundată a Justiţiei care să ducă la încrederea cetăţeanului în actul de Justiţie? (…) Astăzi corupţia din România reprezintă un flagel”, a adăugat el.

În numele Opoziţiei, el i-a solicitat premierului desemnat să nu mai folosească fondul de rezervă al premierului pentru finanţarea politică a autorităţilor locale, fie că e vorba de primari de putere, fie că este vorba „mituirea unor primari din Opoziţie pentru a trece la partidul care îl susţine acum”.

„E important ca fondul de rezervă să fie folosit pentru situaţii de urgenţă şi în România există o situaţie de urgenţă”, a adăugat Ponta.

Citeste si:  Victor Ponta: Voi depune plângere penală împotriva lui Boc dacă nu respectă hotărârile judecătoreşti

Referindu-se la combaterea băieţilor deştepţi din energie, Victor Ponta a afirmat că „s-a vorbit atât de mult de ei, încât au trecut în tabăra celor de la putere”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close