Ce proiecte va sprijini Ministerul Turismului de aici încolo

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, a declarat, vineri, la RFI, că printre priorităţile MDRT se numără organizarea cât mai multor evenimente în Bucureşti şi în ţară – expoziţii, congrese – pentru că ele aduc nu numai circulaţie turistică, ci şi prestigiu pentru ţara organizatoare.

„Pot să vă dau o direcţie clară către care ne vom îndrepta şi pe care o vom sprijini foarte mult – organizarea de evenimente în Bucureşti şi în România în general: expoziţii, congrese, lucruri de genul acesta, MICE se spune în termenii din turism, pentru că aduce nu numai circulaţie turistică, ci şi prestigiu pentru ţara organizatoare şi cred că este un lucru foarte bun.

Vom ajuta toate organizaţiile care pot să aducă astfel de evenimente în ţară. Vorbim de congrese mondiale pe diferite ramuri. De exemplu, în medicină sunt sute de congrese anuale internaţionale cu participarea a zeci de ţări. Dar nu numai asta. Orice eveniment care poate să aducă în Bucureşti oameni prestigioşi care să poată vorbi mai departe despre România, ce au văzut în România în termeni laudativi”, a afirmat Petrescu, la RFI.

El a precizat că MDRT va face tot posibilul şi pentru dezvoltarea turismului în Capitală.

Citeste si:  Marele business al bagajelor de mână

„Centrul istoric al Capitalei depinde de Primăria Capitalei. Bineînţeles că noi vom face tot ce ne stă în putinţă să ajutăm. Chiar acum două zile doamna ministru Elena Udrea a semnat împreună cu primarul general al Capitalei reabilitarea Arcului de Triumf. Mai sunt multe alte proiecte pe Bucureşti. (…) Vă asigur că, mai ales în ceea ce priveşte turismul din Capitală, ştiu exact ce am de făcut”, a spus Petrescu.

Întrebat despre Casa Poporului, ministrul a arătat că, deşi este „un simbol de tristă amintire pentru români”, toţi străinii care vin la Bucureşti „au zis că au fost deja sau că vor să ajungă acolo”.

„Bineînţeles că în turism superlativele atrag, iar atunci când ai cea mai mare clădire din Europa şi a doua ca mărime din lume ar fi culmea să nu exploatezi acest avantaj. Aşa că, deşi în continuare depinde tot de Primăria Capitalei să facă în aşa fel încât Casa Poporului să fie inclusă oarecum în arealul turistic, dacă pot să spun aşa, pentru că vedeţi este foarte greu să ajungi la pas din centrul istoric până acolo. Şi atunci ar trebui făcut în aşa fel încât accesibilitatea să fie mult mai mare.

Citeste si:  Proiectele de nişă, soluţia câştigătoare

Altfel, există chiar ca un proiect al Ministerului Dezvoltării şi Turismului acel autobuz turistic de tip ‘hop-on and hop-off’ adică te dai jos când vrei, unde vrei şi după aceea te urci înapoi, care are staţie acolo. Aşa că turiştii care doresc să viziteze Casa Poporului pot folosi şi acest autobuz turistic care chiar ne arată Bucureştiul aşa cum este, adică foarte frumos”, a explicat Petrescu.

Cât despre numărul de turişti, ministrul a menţionat că, anul trecut, creşterea a fost de 17% şi că şi-a propus măcar să păstreze acest segment.

„Bineînţeles, cu cât creşte mai mult teoretic scade rata cu care ar putea să crească în anul următor. Dar eu cred că, odată implementată acea strategie de brand, începe să dea roade, iar faptul că a fost deja, a început deja să fie promovată România de aproximativ un an, abia de acum şi de anul viitor vor începe să vină mai mulţi turişti care au fost atraşi pe baza acestei strategii şi a fondurilor care au fost cheltuite pentru promovarea României. Deci nu cred că vor fi mari probleme în a mări numărul de turişti şi chiar mai mult de 17%. Eu sper să reuşim”, a completat noul ministru.

Citeste si:  Venitul mediu al unei gospodării a fost în trimestrul II de 2.452 de lei/lună; cheltuielile au reprezentat 90,1% din total

El a susţinut, pe de altă parte, că încă de acum două zile a demisionat din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Turism din România, renunţând şi la calitatea de membru.

„Încă de acum două zile am renunţat şi la calitatea de presedinte şi chiar şi la cea de membru. Am văzut şi eu interpretările tendenţioase. Mie mi se pare tocmai un lucru foarte bun faptul că se aşează la conducerea ministerului preşedintele Asociaţiei profesioniştilor din domeniul respectiv şi că pe de altă parte a reuşit să tragă fonduri europene, ceea ce alţii nu prea reuşesc şi este până la urmă obiectivul prioritar în România atragerea acestor fonduri. Deci, faptul că pe de o parte pui un profesionist şi că pe de altă parte are experienţă în atragerea de fonduri europene, mie, din contră, mi se par două lucruri extrem de pozitive”, a afirmat Petrescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close