EUR
4,85 RON
(-0.15%)
USD
4,36 RON
(+0.58%)
GBP
5,39 RON
(+0.03%)
CHF
4,53 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.38%)
BYN
1,81 RON
(+0.45%)
CAD
3,17 RON
(+0.57%)
RSD
0,04 RON
(-0.13%)
AUD
2,89 RON
(+0.66%)
JPY
0,04 RON
(+0.37%)
CZK
0,18 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.41%)

Cea mai importantă resursă a noastră nu este energia solară, nici cea eoliană şi nici combustibilii

– Pe măsură ce ne distanţăm de utilizarea combustibililor fosili şi tindem spre surse de energie mai curate, nu cred că cea mai importantă resursă va fi energia solară, eoliană, geotermală sau alta – afirmă Michael Brune, directorul executiv al Sierra Club, în publicaţia Business Insider.

Înainte de a vă repezi la Priusul meu şi de a cere o trecere în revistă a referinţelor mele eco, ascultaţi-mă puţin. Cea mai importantă resursă este una cu totul diferită. E o resursă umană şi anume abilitatea noastră de a ne asculta unul pe celălalt, de a ne înţelege unii cu alţii, de a găsi căi comune în perspective diferite şi de a conlucra pentru a descoperi energie regererabilă şi curată în cele mai inteligente moduri posibile.

Trebuie să înţelegem că merită să dezvoltăm energia verde. Nu cred că am auzit vreodată chiar pe cel mai acerb suporter al combustibililor fosili să declare că energia regenerabilă este rea în mod inerent.

Unii se tem că va dura prea mult ori că nu va fi suficientă sau chiar că nu e momentul acum pentru ea. Dar dacă un duh al energiei ne-ar oferi şansa de a trece peste noapte la energie verde din abundenţă, regenerabilă, ne-am converti brusc cu toţii la aceasta şi am găsi alte subiecte pentru dezbateri atât de ample. Din nefericire, nici un duh la orizont, aşa că putem doar cădea de acord că energia regenerabilă este un lucru bun şi să începem să discutăm despre cum putem conlucra pentru a realiza acest scop comun.

Să încercăm să ascultăm toate părţile despre cum să trecem cu succes la energia regenerabilă. Am unele idei despre ce-ar fi mai indicat şi despre cât de repede am putea s-o facem. Care e opinia voastră? Grădini comunitare solare? Pare o idee grozavă. Ce-ar trebui? Cărbune „curat”? Sunt sceptic, dar dispus să vă ascult părerea (fiţi convinşi însă că dacă vă botezaţi câinele Beyonce, aceasta nu-l va face să cânte).

Să-i ascultăm pe muncitorii noştri. Ei sunt cei care vor fi lăsaţi în urmă, dacă naţiunea noastră nu va ţine pasul cu inovaţiile energiei curate ce au loc pe tot globul. S-o admitem: muncitorii de la vechile şi murdarele uzine de procesare a cărbunelui şi de la rafinării se confruntă cu incertitudinea profesională, pe măsură ce acestea sunt înlocuite cu sursele de energie ecologică. Să-i ascultăm pe ei despre modul în care putem face tranziţia în modul optim.

Experienţa îmi spune că toţi muncitorii sunt deschişi la ideile novatoare, la noi tehnologii şi industrii. Ei vor să meargă înainte. Prin alianţa noastră verde-albastră, Sierra Club i-a ascultat pe colegii noştri din mişcările sindicale de ani de zile, cea ce e o realizare.

Să-i ascultăm şi pe oamenii de afaceri. Aceştia sunt adesea forţaţi să aleagă între profitul pe termen scurt şi binele social şi de mediu pe termen lung. Ei nu aleg întotdeauna greşit. În plus, nu cred că vom rezolva această provocare fără implicarea lor.

Să-i ascultăm şi pe tineri. Ei nu vor cădea în capcana curentului potrivit căruia trebuie să facem lucrurile aşa cum le-am făcut dintotdeauna. Ei ne vor provoca şi ne vor menţine oneşti pentru că ei sunt cei care au cel mai mult în joc în decizia privitoare la viitorul pe care vrem să-l construim.

Dezvoltarea tehnologiilor energetice ecologice este poate cea mai mare provocare pe care o înfruntă orice naţiune şi întreaga lume. Nu putem întâmpina provocarea dacă nu ascultăm şi nu ţinem seama de toţi cei care sunt gata să ia parte la găsirea unei soluţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata