Daniel Dăianu: „La noi se fură banul, se şifonează şi nu se vede”

Nivelul cheltuielilor publice nu trebuie diminuat în anii următori, dar pentru asta trebuie să creştem absorbţia fondurilor europene, a declarat, vineri, într-o dezbatere de specialitate, analistul economic Daniel Dăianu.

‘În ceea ce priveşte politica publică din România, sunt chestiuni care merită reliefate. Politica bugetară este cu totul insuficientă dacă se vorbeşte numai de deficit. Trebuie să vorbim despre nivelul cheltuielilor publice şi nu ar trebui să diminuăm acest nivel în anii următori. Pentru asta trebuie să creştem nivelul de absorbţie a fondurilor europene. La noi se fură banul, se sifonează şi nu se vede, ceea ce este foarte grav. La noi, se vorbeşte despre faptul că nu se alocă mulţi bani, dar degeaba aloci dacă ei dispar. Asta inspiră o proastă funcţionare a statului, banul se duce aiurea‘, a explicat Dăianu.

Fostul ministru de Finanţe a adăugat, totodată, că teoria cum că mai bine nu folosim multe fonduri europene pentru că vom avea probleme ulterior este ‘o prostie’ şi ‘o aiureală’. ‘Teoria conform căreia mai bine nu utilizăm bani europeni pentru că vom avea probleme după aceea este o prostie şi o aiureală. România este în altă situaţie: nu are infrastructură de bază, drumuri, autostrăzi, instalaţii de irigaţii. România are extraordinar de puţin în raport cu nevoile. Noi nu avem infrastructură pentru că ne-am bătut joc de fondurile publice, nu că nu am absorbit bani europeni‘, a atenţionat Daniel Dăianu.

Reprezentanţa din România a Comisiei Europene organizează, vineri, o masă rotundă cu tema ‘Perspectivele economice şi financiare ale României în contextul evoluţiilor din Uniunea Europeană’.

Printre invitaţi se află Leonard Orban – ministrul Afacerilor Europene, Cătălin Păuna – economist senior Banca Mondială, Florin Pogonaru – preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România /AOAR/, Daniel Dăianu – profesor universitar Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Mişu Negriţoiu – director general ING Bank România, Lucian Croitoru – consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea – economist şef BNR, şi Ionuţ Dumitru – preşedintele Consiliului Fiscal.

Citește și
1 Comentariu
  1. doru spune

    Da tov. Daianu, ai dreptate, tu le stii bine, esti securist.
    De ce nu sta asta la Rahova? O mai face pe economistul lui peste-prajit.
    Du-te si numara oile lui Becali, poate te pricepi, iti da si branza…..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.