Dunărea, îngheţată din Croaţia până la revărsare, în România

Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, este acoperit de un strat gros de gheaţă care face imposibilă navigaţia din Croaţia până la revărsarea lui în România, au informat joi (09 februarie 2012) autorităţile – transmite, din Viena, EFE.

Gerul care s-a abătut asupra Balcanilor de acum două săptămâni, cu temperaturi care au depăşit -30 de grade Celsius, a paralizat o parte din principalul canal comercial al Europei, care, cu cei 2.860 de kilometri ai săi, trece prin zece ţări, din Germania până în România.

În Ungaria, unde nu sunt încă probleme de navigaţie pe Dunăre, se prevede ca la sfârşitul săptămânii fluviul să îngheţe la trecerea prin Budapesta, ceea ce nu s-a mai întâmplat de 25 de ani.

În Croaţia s-a interzis navigaţia pe cei 137 de kilometri ai Dunării deoarece apele fluviului sunt în mare parte îngheţate şi se aşteaptă ca în următoarele zile să îngheţe complet, potrivit autorităţilor ţării.

Acestea îşi coordonează acţiunile cu autorităţile din Ungaria şi Serbia pentru a elibera cu spărgătoare de gheaţă navele blocate şi a reduce, ulterior, pericolul inundaţiilor în urma dezgheţului.

În Serbia, autorităţile au interzis navigaţia pe Dunăre din cauza stratului de gheaţă format, iar această măsură va fi în vigoare până la îmbunătăţirea condiţiilor de climă, ceea ce ar urma să se întâmple abia peste cel puţin zece zile.

Multă gheaţă „s-a concentrat la Djerdap şi nu poate trece prin centrala hidroelectrică” aflată în zona de frontieră cu România, a declarat joi, pentru EFE, Aleksandar Prodanovic, responsabil cu Direcţia apelor şi coordonator al apărării împotriva inundaţiilor.

Două spărgătoare de gheaţă lucrează în mod preventiv pentru a putea asigura funcţionarea importantei centrale hidroelectrice.

Cea mai mare îngrijorare este cauzată de faptul că, după ninsorile abundente, dezgheţul ar putea provoca revărsarea apelor şi inundaţii, potrivit lui Aleksandar Prodanovic.

Autorităţile examinează de asemenea posibilitatea de a folosi explozivi pe râul Ibar, în dreptul oraşului Kraljevo, unde s-a format o barieră de gheaţă de 3,5 kilometri lungime şi a crescut cu 80 de centimetri nivelul apei. Pentru moment însă nu există pericol de revărsare.

În Bulgaria, navigaţia este interzisă şi tot traficul de mărfuri este deviat spre singurul pod peste Dunăre spre România. Autorităţile consideră că fluviul va îngheţa complet în mai multe puncte, iar cantitatea de sloiuri plutitoare în dreptul oraşului bulgar Ruse acoperă 90% din bazin.

În România, navigaţia este în continuare închisă joi, în mai multe zone de pe cursul Dunării, iar temperaturile scăzute au blocat şi delta acestui fluviu, potrivit Ministerului Transporturilor, citat de EFE.

Temperaturi apropiate de -18 grade Celsius au făcut să îngheţe braţele Dunării, determinând suspendarea transportului de călători. Nave de transport maritim aşteaptă ancorate în diverse puncte de-a lungul celor peste o mie de kilometri ai cursului românesc al Dunării, în aşteptarea îmbunătăţirii situaţiei. Se lucrează la spargerea gheţii pentru ca fluviul şi delta să redevină navigabile.

Valul de frig care s-a abătut asupra Europei afectează de două săptămâni România, unde a provocat peste 40 de morţi şi grave probleme de circulaţie rutieră, feroviară şi navală, adaugă sursa citată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.