De ce pierdem fonduri europene? Pentru că beneficiarii nu ştiu să facă cererile de rambursare

O sumă de 926.000 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională a fost dirijată de către Organismul Intermediar pentru IMM-uri (OI.IMM) din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) pentru instruirea beneficiarilor contractelor implementate în cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS.CCE), au afirmat, joi (09 februarie 2012), la o conferinţă de presă, reprezentanţii OI.IMM.

„Absorbţia nesatisfăcătoare a fondurilor europene este cauzată, în principal, de deficienţe la întocmirea de către beneficiarii contractelor cu finanţare europeană a cererilor de rambursare, iar proiectul susţinut din Fondul European de Dezvoltare Regională urmăreşte tocmai eliminarea erorilor care întârzie procedura de rambursare sau conduc chiar la penalizarea financiară a firmelor respective”, a precizat Mădălina Miclea, director, MECMA-OI.IMM.

Campania de instruire la nivel naţional va dura 20 de luni, iar locaţiile, temele şi participanţii vor rezulta în urma unui „sondaj” realizat de către OI.IMM prin intermediul unui chestionar postat pe site-ul instituţiei.

Este o „abordare pragmatică” a problemelor cu care se confruntă beneficiarii de fonduri europene în procesul de implementare, iar specialiştii OI.IMM, consultanţii şi, poate, şi reprezentanţi ai băncilor comerciale, ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNCGIMM) şi ai Fondului Român de Contragarantare (FRCG) vor conlucra pentru a oferi soluţii care să conducă la întocmirea corectă a cererilor de rambursare, deci la accelerarea plăţilor, mărirea gradului de absobţie a fondurilor alocate prin POS.CCE, au afirmat reprezentanţii OI.IMM.

Joi, OI.IMM din cadrul MECMA a organizat lansarea campaniei naţionale de instruire – prin seminarii, mese rotunde,workshop-uri – a beneficiarilor contractelor de finanţare aflate în gestionarea instituţiei.

Citește și
2 Comentarii
  1. Cip spune

    Prostii. Nu cererile de rambursare sunt problema, ci faptul ca ii extrem de greu de obtinut scrisoriile de garantie pentru avans precum si cofinantarile sub forma de imprumuturi bancare. Mai nou nici garantiile imobiliare nu mai sunt suficiente pentru banci. Financiarule- singura problema ii ca oamenii sunt saraci si nu obtin cofinantari, nu trec de banca, cu alte cuvinte. Se zice ca inclusiv se poate cere un avans reprezentand pana la 50% din nerambursabilitate, dar care ii conditionat de scrisoarea de garantie si pe care bancile il acorda extrem de greu. Nu mai vorbesc de costurile cu fondurile de garantare care sunt exagerate. Pana nu ne dam seama exact unde ii buba veci pururi nu absorbim noi fonduri europene

  2. king jong spune

    Minunea asta numita POS CCE ar trebui desfiintata.O turma de incompetenti care isi bat joc de o tara intreaga.Mai lipseste Boc cu discursul sau reluat la nesfarsit „Investitiile si fondurile europene ……pentru crearea de locuri de munca ….” si exact aici nu se intampla nimic.Contributia proprie , creditele scumpe si aproape inexistente , indolenta functionarilor ,…. sunt prea grele pentru saracia din Romania.Ar trebui ca guvernantii sa se uite la ce au facut polonezii pentru marea masa de intreprinzatori si IMM , programe mici fara cofinantare pana in 200.000 euro fara atata birocratie ca la noi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.