EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Oxitocina, compus eliberat în timpul orgasmului, a devenit acum DROG pentru militari

Conducători ai armatei din diverse ţări au experimentat compuşi care pot ţine soldaţii treji şi în stare de alertă – ori care-i pot adormi, afirmă Ian Sample într-un articol din The Guardian.

Medicamente care reduc anxietatea, oboseala şi pierderile de memorie, toate asociate cu tratamentul demenţei, ar putea fi utilizate în mod nepermis ca „optimizanţi cognitivi” de personalul militar, potrivit unui studiu al Royal Society.

În timp ce cofeina şi nicotina sunt utilizate în mod curent pentru a reduce oboseala şi a îmbunătăţi atenţia, forţele armate britanice interzic folosirea altor compuşi în antrenamente sau operaţiuni. Forţele americane încă permit amfetaminele în unele cazuri, acolo unde sunt implicate avioane cu unul sau doi piloţi.

Armatele altor ţări au testat de asemenea, modafinilul, un produs folosit pentru a reduce somnolenţa la narcoleptici, găsindu-l eficace în menţinerea performanţei la cei privaţi de somn. Alte droguri ar putea ajuta personalul să înveţe mai rapid prin îmbunătăţirea atenţiei şi a modului în care lucrează memoria, arată raportul.

Mai controversate sunt acele droguri care ar putea fi utilizate pe oponenţi. Raportul indică unul din componenţi, numit oxitocină, care este eliberat în timpul naşterii, lactaţiei şi orgasmului şi este implicat în încredere şi relaţionare afectivă.

Medicamente bazate pe oxitocină ar putea face adversarii  mai încrezători şi mai dispuşi să ofere informaţii, deşi raportul este atent să nu supraestimeze efectele.

Raportul mai menţionează şi unele substanţe care ar putea fi folosite pentru a elimina adversarii. În 2002, forţele speciale ruse au folosit un anestezic despre care se crede că era fentanilul, pentru a incapacita zeci de atacatori care au luat 800 de ostatici în teatrul din Moscova. Drogul a ucis peste 100 de persoane din clădire, arătând pericolele unei asemenea abordări.

Greutatea obţinerii unei substanţe care să elimine adversarii va fi greu de depăşit, statuează raportul, pentru că orice drog care incapacitează este susceptibil de a ucide în concentraţii mai mari.

Raportul cere guvernului Marii Britanii să-şi clarifice propria interpretare a Convenţiei Armelor Chimice, care interzice armele chimice, inclusiv a drogurilor care cauzează incapacitarea temporară, dar care are o excepţie ce permite utilizarea de droguri toxice de către forţele de ordine internă.

Autorii afirmă că, recent, coaliţia şi-a modificat interpretarea convenţiei, sugerând că substanţele chimice care incapacitează sunt acum permise a fi folosite de forţele de ordine.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata