EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Părintele Efrem rămâne în închisoare, Curtea de Apel de la Atena îi refuză eliberarea condiţionată

Curtea de Apel de la Atena a respins joi (09 februarie 2012) cererea de eliberare condiţionată a egumenului Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, arhimandritul Efrem, care se află în arest preventiv de la sfârşitul lunii decembrie în închisoarea Korydallo din capitala elenă.

Părintele Efrem a solicitat la 30 ianuarie comutarea detenţiei sale preventive în eliberare condiţionată, făcând referire în cererea sa la ”starea sănătăţii sale şi la faptul că locul său de reşedinţă este cunoscut şi, prin urmare, nu poate fi bănuit că ar putea să fugă din ţară”. În cererea sa, părintele Efrem a evocat din nou nevinovăţia sa în cazul schimbului de proprietăţi imobiliare dintre mănăstire şi statul grec.

Judecătorul Irini Kalou, care a condus ancheta în acest dosar, a motivat decizia sa de respingere a cererii egumenului Efrem prin faptul că ”nu există premise legale pentru eliberarea din arest a arhimandritului”.

Judecătorul a luat o astfel de decizie, deşi procurorul Panayiotis Mantzunis se pronunţase pentru eliberarea condiţionată a părintelui Efrem în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de euro şi interzicerii ieşirii din ţară.

În timpul anchetei preliminare, judecătorul Irini Kalou s-a pronunţat pentru arestarea arhimandritului sub acuzaţia de ”spălare de bani şi mărturie mincinoasă”. Consiliul Curţii de Apel de la Atena a decis la 23 decembrie arestarea preventivă a egumenului până la începerea procesului, a cărui dată nu a fost anunţată. Conform legislaţiei elene, detenţia preventivă nu poate depăşi un an şi jumătate.

Potrivit presei elene, după decizia de joi a Curţii de Apel prin care a fost respinsă eliberarea condiţionată a părintelui Efrem, mai există acum posibilitatea ca o cerere similară să fie înaintată Consiliului Curţii.

Părintele Efrem, considerat unul din cei mai cunoscuţi si apreciaţi duhovnici din Sfântul Munte Athos, a fost arestat în ajunul Sărbătorii Crăciunului şi plasat în arest preventiv, fiind acuzat de comiterea unor ilegalităţi într-o afacere de schimb de terenuri între mănăstire şi stat, care ar fi adus mari prejudicii statului grec.

Arestarea în ajunul Crăciunului a egumenului Efrem a provocat multă îngrijorare şi nedumerire şi a ridicat mai multe semne de întrebare în lumea creştin-ortodoxă, mai mulţi ierarhi din Grecia, Rusia, Bulgaria, România reacţionând faţă de gestul autorităţilor elene.

Sinodul Bisericii Ortodoxe a Greciei şi-a exprimat la începutul lunii ianuarie serioasa preocupare în legătură cu arestarea arhimandritului Efrem, îndeosebi faţă de ”momentul aducerii la cunoştinţă şi executării mandatului, în zilele de mare praznic ale creştinătăţii, precum şi faţă de încălcarea sfintelor rânduieli şi de nesocotirea prevederilor regulamentare privind independenţa administrativă a Sfântului Munte”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata