Primul curs din ţară de terapie prin poveşti, pentru copiii autişti

Pentru prima dată în ţară, la Biblioteca Judeţeană Astra din Sibiu, câţiva bibliotecari împreună cu psihologi vor ţine, timp de un an, cursuri de bilioterapie, adică poveşti relatate altfel, pentru 20 de copii dintre care o jumătate sunt copii autişti, o jumătate copii cu dizabilităţi psihoneuromotorii, a declarat, joi (09 februarie 2012), într-o conferinţă de presă, Florinela Anca Vasilescu, coordonatoarea proiectului „Eu sunt Eu”.

Este un curs de poveşti. Copiii cu autism vor avea fiecare, povestea lui. Ei nu reacţionează la poveşti ca şi noi. Ei trebuie să înveţe să spună singuri poveştile. Spre exemplu, a fost odată un băiat pe care îl chema Gabriel care s-a urcat într-un autobuz, a perforat biletul şi aşa a ajuns la bibliotecă. Aceasta este povestea pe care Gabriel o poate continua şi îl va ajuta în viaţa de zi de zi”, a spus Florinela Anca Vasilescu.

Aceasta alături de Elena Miruna Tudorache, preşedinţa Fundaţiei „Un copil, o speranţă” cred că atât copiii autişti, dar şi cei imobilizaţi în cărucioare cu roţi, cei care nu văd sau nu aud, au un talent special, care trebuie doar descoperit.

Aşa se face că joi, pentru prima dată, la Biblioteca Judeţeană „Astra” din Sibiu a fost vernisată o expoziţie de desene realizate de un băieţel de 10 ani, Gabriel, din Sibiu, care este autist şi singura lui formă de a comunica cu cei din jur este desenul. Pentru Gabriel, cei implicaţi în proiectul „Eu sunt Eu” şi-au propus să organizeze o licitaţie, la care i se vor vinde desenele, iar cu banii strânşi, copilul va fi ajutat să editeze o carte de colorat, care se va pune în vânzare ulterior pentru alţi copii.

„Suntem aici pentru că orice copil cu dizabilităţi are nevoie de foarte multe căi de a fi stimulaţi. Biblioterapia este o cale de a intra în lumea copiilor cu dizabilităţi. Copiii cu autism nu comunică la fel ca ceilalţi. Cartea ne ajută să intrăm în lumea copiilor autişti. Fiecare copil are un talent, este important să îl descoperim. Pentru noi, este important să descoperim şi talentul din fiecare copil. Gabriel desenează extraordinar, Teodora dansează, alţi copii autişti au alte talente”, a spus Elena Miruna Tudorache.

Aceasta a mai precizat că la fundaţia pe care o conduce sunt ajutaţi 56 de copii autişti, dintr-un total de 79 de copii cu această problemă, raportat de Statistică în 2011. Din 2006, de când lucrează cu copiii autişti, Fundaţia „Un copil, o speranţă” a reuşit să ajute 4.011 copii autişti, din mai multe judeţe din ţară.

Aceşti copii pot fi ajutaţi însă doar până la 12 ani, ulterior nemaifiind posibil sprijinul Fundaţiei, din lipsă de fonduri. În judeţul Sibiu există o grupă de grădiniţă şi trei clase unde învaţă doar copiii autişti. O foarte mică parte dintre ei, doar 2 copii din totalul de peste 4.000, au reuşit să se integreze ulterior într-o şcoală în care învaţă copii sănătoşi.

„Este o durere, noi ne întrerupem serviciile la 12 ani pentru copiii autişti, pentru că nu avem posibilitatea să continuăm. Fiecare părinte plăteşte la noi o taxă modică, între 5 şi 20 de lei. Un copil autist ne costă 1.700 de lei pe lună„, a mai adăugat reprezentanta Fundaţiei „Un copil, o speranţă”.

Aceasta spune că în Europa, procentajul copiilor autişti este de 7 la mia de copii sănătoşi.

Citește și
1 Comentariu
  1. Anca spune

    Guvernul ar putea aloca un procentaj acestor fundatii,carora care cu adevarat fac ceva si isi dau silinta pentru a aduce fericirea pe chipul unui copil si al parintilor de asemenea.Sunt atatia oameni care nu-si permit un program de recuperare ptr copilul lor cu autism.Decat sa trimitem sms ca sa votam pe la tv toti „papagalii”mai degraba s-ar trimite ptr sms ptr acesti copii.
    Anca

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.