Zona euro amână aprobarea noului împrumut pentru Grecia şi îi pune condiţii

0

Miniştrii de Finanţe din zona euro au decis joi seară (09 februarie 2012) la Bruxelles să amâne până miercuri autorizarea unui nou plan de asistenţă financiară pentru Grecia, punând acestei ţări mai multe condiţii, printre care şi realizarea de noi economii la buget, a anunţat preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, transmite AFP

„Cu toate progresele importante realizate în ultimele zile, nu am dispus de toate elementele necesare pentru a lua deciziile în acest moment„, a declarat Juncker (foto, în stânga – împreună cu Evangelos Venizelos, ministrul grec de finanţe) după încheierea reuniunii Eurogrupului.

O nouă întâlnire a miniştrilor de Finanţe din statele zonei euro este prevăzută pentru miercuri, în cursul acesteia fiind aşteptată aprobarea noului plan de asistenţă pentru Grecia, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor de către aceasta din urmă.

Prima condiţie este ca Parlamentul grec să aprobe, până duminică, planul de austeritate pe care guvernul de la Atena l-a convenit cu troica formată din Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, acord agreat şi de partidele politice din Grecia.

În plus, „până miercuri”, guvernul grec trebuie să identifice „economii suplimentare de 325 de milioane de euro” în bugetul pentru anul 2012, a precizat Juncker.

Ultima condiţie este ca partidele politice care formează coaliţia de guvernare din Grecia să furnizeze „garanţii politice serioase” pentru sprijinirea planului de austeritate, a mai subliniat preşedintele Eurogrupului, care a recunoscut că în cursul reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro au existat „schimburi vii de opinii”, fără să ofere detalii.

În baza noului plan de asistenţă financiară, Grecia ar urma să primească împrumuturi în valoare de circa 130 de miliarde de euro.

.

 

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.