Fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, trimis în judecată pentru un prejudiciu de 5.000.000 de euro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti au dispus trimiterea în judecată a fostului şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, acuzat de luare de mită, fals intelectual, fals material, uz de fals şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prejudiciul cauzat statului ridicându-se la aproximativ 5.012.941 euro.

Potrivit unui comunicat al DNA remis, joi, 9 februarie, alături de Deaconeasa, procurorii l-au mai trimis în judecată pe Constantin Păduraru, fost director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, în prezent şeful Serviciului Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale, acuzat de favorizarea infractorului şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată Mircea Basarabă, administrator la SC Consult Turist Company SRL Craiova, în sarcina căruia s-au reţinut înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenţie, la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de fals intelectual, toate în formă continuată, şi pe Dan Mihai Petrulian, fost asociat la SC Consult Turist Company SRL, acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale ş uz de fals, toate în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 23 septembrie 2005 – 31 ianuarie 2008, inculpaţii Mircea Basarabă, Mihai Dan Petrulian şi Gheorghe Deaconeasa, în scopul de a dobândi în mod fraudulos terenuri cu vegetaţie forestieră situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea, au indus şi menţinut în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr.18/1991 Voineasa şi Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Vâlcea, în cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Inculpaţii au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că au drepturi de retrocedare a terenurilor respective şi, în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate.

„Inculpaţii Mircea Basarabă, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa Gheorghe Deaconeasa şi Mihai Dan Petrulian au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Gorj şi Arhivelor Naţionale Vâlcea, au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul intitulat ‘Copie contract de vânzare’ datat 24 februarie 1907”, se arată în comunicat.

Gheorghe Deaconeasa a încheiat, în perioada 2005-2008, o înţelegere şi un contract de prestări servicii cu SC Consult Turist Company SRL, reprezentată de Mircea Basarabă, în baza căreia urma să primească suma de 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit.

„Ca urmare a inducerii în eroare şi a folosirii actelor falsificate, în cursul anului 2006, Basarabă Mircea şi Petrulian Mihai Dan au intrat în posesia unei suprafeţe totale de 544 de hectare de teren forestier. Prejudiciul cauzat statului român se ridică la suma de 17.668.111,58 lei (echivalentul a aproximativ 5.012.941 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,52 lei/euro) reprezentând valoarea terenurilor şi a masei lemnoase, sumă cu care Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea s-a constituit parte civilă în procesul penal”, precizează DNA.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor Mircea Basarabă şi Mihai Dan Petrulian.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vâlcea.

Citește și
1 Comentariu
  1. Munteanu Nicolae spune

    Nu ştiu pe vă întemeiaţi acuzaţiile, pe care eu le consider nefondate, dar vă pot spune cu mâna pe inimă că verişorul meu, Gheorghe Deaconeasa, este victimă a puterii politice locale sau nu!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.