Strategie de combatere a bolilor cardiovasculare

Este necesară o strategie coerentă privind combaterea bolilor cardiovasculare şi reducerea factorilor de risc, au subliniat vineri seara,10 februarie, participanţii la dezbaterea organizată de Forumul Naţional de Prevenţie a Bolilor Cardiovasculare şi Fundaţia Română a Inimii privind prevenţia cardiovasculară în România.

Forumul Naţional de Prevenţie a Bolilor Cardiovasculare este „o frăţie a inimii” care reuneşte medici cardiologi, neurologi, medici de familie, diabetologi, nefrologi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare din România, a subliniat preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, prof.dr. Dan Gaiţă.

Dr. Cristian Buşoi, europarlamentar, preşedinte al Heart Group, a evidenţiat necesitatea concentrării pe prevenţie.

„În condiţiile în care 97% din fonduri sunt destinate tratamentului şi numai 3% pentru prevenţie la nivel european, nu se poate vorbi de o reducere a acestor boli. În Parlamentul European ne concentrăm foarte mult pe o abordare integrativă” a spus europarlamentarul.

Prof. dr. Miron Bogdan a făcut referire la fumat ca factor de risc atât pentru bolile cardiovasculare, cât şi pentru cele pulmonare. El a adăugat că până la 1 iulie 2012 trebuie aplicată legea împotriva fumatului în toate locurile publice. Prof. dr. Miron Bogdan a abordat şi problema fumatului pasiv făcând referire la un studiu realizat de curând care a relevat că interzicerea fumatului în locuri publice ar reduce crizele astmatice la copii cu 25%.

Prof. dr. Cristian Vlădescu, directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar a menţionat că nu este suficient să faci o campanie de interdicţie ci trebuie să existe şi alternative pozitive, iar politicile publice trebuie să fie concertate şi sustenabile.

Prof. dr. Ioan Coman a atras atenţia asupra faptului că din politicile publice lipseşte pacientul.

Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie a arătat că asociaţiile de pacienţi sunt structuri incomode adeseori, dar sunt mult mai importante în politicile publice.

Se impune şi o legislaţie împotriva fumatului mai bună, a subliniat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. El s-a referit şi la deficienţele din asistenţa de consiliere a fumătorilor şi la problemele pe care le pun aceştia angajatorilor.

Fundaţia Română a Inimii recomandă optimizarea stilului de viaţă, în principal o alimentaţie echilibrată, activitate fizică zilnică, fără fumat şi odihnă adecvată pentru a preveni nu doar peste 80% din bolile cardiovasculare determinate de ateroscleroză, dar şi peste 90% din cazurile de diabet zaharat şi peste 70% din cazurile de cancer.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.