2012. Maiaşii nu s-au înşelat!

N-am să scriu despre criza, chiar dacă mă gândesc la ea în fiecare zi. Pentru că, până la urmă, aş fi doar o nouă voce care constată, alături de cei care umplu site-urile şi blog-urile de pareri. Nu mai e loc sau nevoie de încă o părere. Presupun că e mai multă nevoie de soluţii. Sau poate că şi mai util ar fi să ne uităm dincolo de criza actuala.

Pentru că o criză e o criză, indiferent de natura ei, şi efectul esenţial al oricărei crize este reaşezarea elementelor de context – şi aici vorbim şi de oameni, şi de structurile sociale şi politice care îi cuprind, scrie omul de afaceri Radu Timiş, proprietarul CrisTim, în Capital.ro.

„Criza” actuala mi se pare, din acest punct de vedere, un pic aparte. Eu o resimt, de fapt, ca pe o perioadă de profunde transformări în însuşi ADN-ul nostru de fiinţe umane. Dincolo de dificultăţile percepute la nivel de „coş de cumpărături”, profit, putere de cumpărare, mi se pare că ne copleşeşte globalizarea, pe care nu ştim să o gestionăm, ne invadează consumerismul la un nivel care devine sufocant şi, în consecinţă, numai bun să ne deschidă un pic ochii.

Ne-am cam dat seama că, dacă nu suntem atenţi, devenim cu toţii „produse”. Suntem “target” sau „univers” pentru tot felul de campanii de marketing şi, conştient sau nu, acţionam conform atributelor pe care toate, dar absolut toate firmele de specialitate le pun în simandicoase prezentări PowerPoint.

Mă duc un pas în spate. Sunt om de afaceri şi este vital „să văd padurea”, chiar dacă, în faţa mea, copacii sunt mari şi aparent îmi obturează orizontul. Traversăm o perioadă în care lupta pentru resurse este dusă “la baioneta”. Energia este în atenţia marilor puteri economice ale lumii. Când ei vor termina de împărţit lumea, vom constata că s-a terminat şi criza. Îndrăznesc să merg şi mai departe. Ce se va întâmpla atunci? Există viaţă şi după criză? Da! Şi destule surse pentru alta!!! Conform unui studiu efectuat de ONU, până în 2030 preţul la alimente va creşte cu 70-150%.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.