China n-are intenţia „să cumpere Europa”

China n-are intenţia ”să cumpere Europa”, a dat asigurări luni (13 februarie 2012) Cotidianul Poporului, înaintea unui summit China-UE care va avea loc în această săptămână la Beijing, relatează AFP.

Publicaţia oficială a Partidului Comunist a reiterat astfel o poziţie susţinută de mai multe ori în ultimele luni de către Beijing.

”China nu numai că nu doreşte sau că n-are capacitate de a cumpăra sau de a controla Europa, cum spun unele ţări, ci, mai mult, ea este în favoarea euro şi a Uniunii Europene de la A la Z’‘, a indicat ziarul.

China n-are nici intenţia, nici capacitatea ”de a cumpăra Europa”, a declarat la începutul lunii februarie premierul chinez Wen Jibao în cadrul unui forum economic la Canton /sud/, la care a participat împreună cu cancelarul german Angela Merkel.

Subliniind voinţa ţării sale de a ajuta Europa să depăşească criza datoriei, el afirma: ”Unii cred că aceasta înseamnă că Beijingul ar vrea să cumpere Europa”, dar ”China n-are această intenţie şi nici capacitatea”.

China ar deţine peste 550 miliarde de euro din datoria suverană europeană, potrivit informaţiilor unor experţi neconfirmate oficial. Societăţile chineze şi-au înmulţit recent achiziţiile de întreprinderi din Europa, în sectoare foarte diferite, precum apa sau energia.

China, ale cărei rezerve de schimb sunt în total de ordinul a 3.200 miliarde de dolari, a spus că vrea să participe la Fondul european de salvare pentru a ajuta statele din UE aflate în dificultate, dar nu şi-a luat nici un angajament în cifre.

Preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso efectuează o vizită oficială în această săptămână în China.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.