Două pârtii noi, în staţiunea Buşteni, au costat aproape un milion de euro

0

Două pârtii noi, o instalaţie pentru înzăpezire artificială şi un sistem de iluminat nocturn au fost inaugurate, sâmbătă, în staţiunea Buşteni, valoarea totală a lucrărilor ridicându-se la circa 3,7 milioane de lei, din care 2,5 milioane de lei fonduri europene, informează, luni, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Potrivit sursei citate, investiţia a fost realizată cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) şi cu fonduri de la bugetul de stat prin Programul ‘Schi în România’, finanţarea fiind derulată prin MDRT.

În acest moment, practic, prin aceste investiţii, domeniul schiabil din staţiunea Buşteni şi-a dublat suprafaţa.

Noua pârtie de schi, Kalinderu 2, are o lungime de 1,2 kilometri şi un grad de dificultate mediu spre greu. Ea este dotată şi cu un sistem de înzăpezire artificială care va asigura condiţii propice pentru schi chiar şi în perioadele cu puţine precipitaţii. În plus, a fost amenajată şi o pârtie pentru sanie în lungime totală de 250 de metri. În cadrul aceleiaşi investiţii, vechea pârtie de schi, Kalinderu 1, a fost dotată cu un sistem de iluminat nocturn.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a derulat în ultimii ani investiţii de aproximativ 500 de milioane de lei în dezvoltarea infrastructurii turistice şi sportive în staţiunile şi localităţile turistice montane româneşti. Numai în ultimii doi ani au fost construite 12 pârtii noi şi au fost extinse şi reamenajate alte în jur de 15 pârtii. De asemenea, au fost construite nouă instalaţii noi de transport pe cablu (telegondole, telescaune etc.) şi 21 de sisteme de producere a zăpezii artificiale.

Printre investiţiile în staţiunile montane derulate de MDRT se află şi cele necesare organizării în România a viitoarei ediţii de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), care se va desfăşura pe Valea Prahovei în februarie 2013. Aceste investiţii includ, printre altele, extinderea domeniilor schiabile de pe Valea Prahovei cu peste 40 de kilometri de pârtii noi, construirea unei trambuline olimpice pentru sărituri cu schiuri şi a anexelor (instalaţii de transport, tribune, parcări ş.a.), amenajarea a două trasee de biatlon cu utilizare permanentă iarnă-vară, construirea a trei instalaţii noi de transport pe cablu, construirea a două patinoare noi, dotarea cu instalaţii de înzăpezire artificială a tuturor pârtiilor din zonă şi amenajarea unui lac de acumulare pentru înzăpezire.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.