Proteste în Grecia: „Vom fi sclavii germanilor”; poliţia face uz de gaze lacrimogene

0

Mii de manifestanţi continuau să se strângă duminică în centrul Atenei, în piaţa Syntagma, la apelul sindicatelor şi al opoziţiei, pentru a spune ‘nu’ noului plan de austeritate care urmează să fie votat în această noapte de parlament, la cererea UE şi a FMI, informează AFP.

Poliţia elenă a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a ţine în frâu mulţimea, care arunca cu pietre şi cockteiluri molotov în faţa clădirii parlamentului elen, transmite Reuters, care adaugă că surse ale poliţiei au estimat numărul manifestanţilor la 25.000.

De altfel, potrivit AFP, la mai puţin de jumătate de oră de la începerea dezbaterilor din parlamentul elen, se strânseseră deja 6.500 de persoane.

Cele două mari centrale sindicale ale ţării, GSEE pentru mediul privat şi Adedy pentru sectorul public, precum şi stânga radicală, au chemat oamenii la proteste începând cu orele 17H00 (15H00 GMT). Pentru supravegherea protestelor au fost mobilizaţi circa 3.000 de poliţişti.

Premierul Greciei, Lucas Papademos, a cerut parlamentarilor eleni să susţină măsurile de austeritate necesare pentru obţinerea sprijinului financiar internaţional şi să nu condamne ţara la „haos economic”.

„Vom fi sclavii germanilor”

Un grup de manifestanţi din faţa Parlamentului a făcut presiuni asupra cordonului de securitate mobilizat în jurul clădirii, iar poliţia a ripostat trăgând cu gaze lacrimogene.

„Nu este uşor să trăieşti în aceste condiţii. De acum până în 2020, vom fi sclavii germanilor”, a declarat Andreas Maragoudakis, un inginer de 49 de ani.

„Noile măsuri îmi semnează moartea„, a afirmat un alt protestatar, Dimitris.

Ce conţine „porţia de austeritate”

Printre măsurile de austeritate pe care Grecia este obligată să le implementeze pentru a primi ajutorul de 130 de miliarde de euro de la FMI şi UE se numără reducerea salariului minim pe economie cu 20%, până la 750 de euro şi concedierea a circa 15.000 de locuri de muncă din administraţia publică. La aceste măsuri se adaugă şi menţinerea TVA la nivelul actual, reducerea cheltuielilor din sectorul sanitar cu 0,4 puncte procentuale la 1,5% din PIB precum şi privatizarea a şase companii de stat din domeniul energetic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.