Iranul acuză Azerbaidjanul de colaborare cu serviciile secrete israeliene

Iranul a acuzat duminică (12 februarie 2012) Azerbaidjanul, ţară vecină, de colaborare cu serviciile secrete israeliene şi de a fi facilitat asasinarea unor oameni de ştiinţă din domeniul nuclear iranieni în ultimii ani.

Ministerul Afacerilor Externe a cerut condamnarea acestei pretinse colaborări din partea ambasadorului azer în Iran Javanşir Ahundov şi a solicitat Baku să împiedice Mossadul să desfăşoare „activităţi” antiiraniene pe teritoriul său.

„Unii dintre aceşti terorişti având legătură cu asasinarea unor oameni de ştiinţă din domeniul nuclear iranieni s-au dus în Azerbaidjan… de unde ei dispun de facilităţi pentru a se duce la Tel Aviv”, a declarat agenţia oficială IRNA pe site-ul ei, citând un comunicat al ministerului.

Iranul îşi acuză în mod regulat cei mai mari duşmani, Israelul şi Statele Unite, de a se fi aflat în spatele asasinării a cinci dintre experţii săi nucleari, ucişi în ultimii ani, aminteşte AFP.

Israelul, considerat suspectul numărul unu de Teheran, nu a dezminţit niciodată şi nici nu a confirmat o implicare.

Relaţiile dintre Teheran şi Baku s-au înrăutăţit în ultimele luni, după ce Azerbaidjanul a anunţat că deţine doi cetăţeni azeri, suspectaţi de pregătirea asasinării unor personalităţi străine în numele unui al treilea bărbat, legat de serviciile secrete iraniene.

În octombrie 2011, Iranul a acuzat forţele de securitate ale vecinului său de la nord-vest de uciderea unei gărzi de frontieră iraniene, ce intrase din greşeală în Azerbaidjan.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.