Iranul acuză Azerbaidjanul de colaborare cu serviciile secrete israeliene

0 5

Iranul a acuzat duminică (12 februarie 2012) Azerbaidjanul, ţară vecină, de colaborare cu serviciile secrete israeliene şi de a fi facilitat asasinarea unor oameni de ştiinţă din domeniul nuclear iranieni în ultimii ani.

Ministerul Afacerilor Externe a cerut condamnarea acestei pretinse colaborări din partea ambasadorului azer în Iran Javanşir Ahundov şi a solicitat Baku să împiedice Mossadul să desfăşoare „activităţi” antiiraniene pe teritoriul său.

„Unii dintre aceşti terorişti având legătură cu asasinarea unor oameni de ştiinţă din domeniul nuclear iranieni s-au dus în Azerbaidjan… de unde ei dispun de facilităţi pentru a se duce la Tel Aviv”, a declarat agenţia oficială IRNA pe site-ul ei, citând un comunicat al ministerului.

Iranul îşi acuză în mod regulat cei mai mari duşmani, Israelul şi Statele Unite, de a se fi aflat în spatele asasinării a cinci dintre experţii săi nucleari, ucişi în ultimii ani, aminteşte AFP.

Israelul, considerat suspectul numărul unu de Teheran, nu a dezminţit niciodată şi nici nu a confirmat o implicare.

Relaţiile dintre Teheran şi Baku s-au înrăutăţit în ultimele luni, după ce Azerbaidjanul a anunţat că deţine doi cetăţeni azeri, suspectaţi de pregătirea asasinării unor personalităţi străine în numele unui al treilea bărbat, legat de serviciile secrete iraniene.

În octombrie 2011, Iranul a acuzat forţele de securitate ale vecinului său de la nord-vest de uciderea unei gărzi de frontieră iraniene, ce intrase din greşeală în Azerbaidjan.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata