Moda construcţiilor gigant pare a se fi întors. La bogătaşi!

[block]0[/block]

– Poligoane de tir, teren de tenis, un dormitor mai mare decât multe case: pentru un număr mic de proprietari foarte bogaţi, vremurile construcţiilor uriaşe s-au întors. O vedere de ansamblu asupra mega vilelor ce se construiesc prin Statele Unite

Ultimul proiect al moştenitorului hotelului Hyatt, Anthony Pritzker este o clădire de circa 4.600 de metri pătraţi proiectată de o firmă de arhitectură din Paris.

El implică o mică armată de consultanţi şi cuprinde amenajări precum o încăpere de bowling, salon de coafură şi o sală de gimnastică. Proiectul, derulat pe dealurile ce străjuiesc Los Angeles, nu e un hotel de lux, ci o reşedinţă pentru Pritzker şi familia, remarcă The Wall Street Journal.

După patru ani de trend descendent în construcţia de case, puţinele noi construcţii sunt axate pe reducerea suprafeţelor. Potrivit biroului de recenzie, suprafaţa medie a unei noi locuinţe construite în aceşti ani de criză scăzuse în 2010 la 220 metri pătraţi.

Există şi excepţii, câţiva bogătaşi care construiesc vile de zece ori mai mari. Pentru ei, moda construcţiilor gigant pare a se fi întors. În toamna lui 2008, clienţii spuneau: „nu e momentul acum pentru construit case uriaşe”, spune contractorul John Sebastian, preşedintele Sebastian Construction Group din Dallas. Cum acele sentimente s-au dus, afacerile prind iarăşi aripi.

Managerul unui fond de investiţii, Cliff Asness, construieşte o casă colonială de 2400 metri pătraţi, cu o piscină acoperită şi teren de tenis, la Grenwich, Connecticut. Alături, o alta de 2900 m2 se construieşte pentru Lee Weinstein, fondatorul concernului centru de date Xand, cu  15 băi, un apartament de 240 m2 şi un subsol cu un cinematograf, o pivniţă, bar, studio muzical, saună, audiotecă.

La treizeci de kilometri, în Westport, Melissa şi Doug Bernstein, fabricanţi de jucării educaţionale, creează un complex de peste 2750 m2 cu o gelaterie proprie. Numai casa are peste 2500 m2 şi include o sală de gimnastică parţial acoperită cu sticlă; există şi o cabană de oaspeţi, o piscină cu acoperiş, studio de înregistrări şi garaj. De asemenea, o piscină, teren de tenis, parc de distracţii.

Constructorii locuinţelor de lux afirmă că numai emoţia şi dorinţa de mai mult alimentează adesea cererea.

„Nu ai nevoie de atâta spaţiu”, afirmă un om de afaceri din Dallascare care tocmai a terminat de construit o locuinţă uriaşă pentru el şi familie. El spune că a plănuit cu soţia să aibă o locuinţă de 1200 m2, dar planurile au crescut mereu, depăşind dublul acestei suprafeţe.

„Arhitectul era un bun vânzător iar noi am tot continuat să visăm”.  Constructorii spun că proprietarii construiesc casele visurilor lor, ori că o fac incluzând şi copiii în calcule şi că doar renovarea unei proprietăţi, chiar extensivă, poate să nu le satisfacă năzuinţele.

Un minus al construcţiilor gigant: atenţia nedorită. Uneori vecinii nu sunt încântaţi de ideea de a avea în apropiere o construcţie cât Casa Albă.

Ca o reacţie la apariţia unor construcţii de locuinţe foarte mari, unele muncipalităţi, cum ar fi cea din Chevy Chase, Maryland, au emis hotărâri ce limitează dimensiunile maxime ale unei case, spune John McIlwain, cercetător specializat în probleme de locuinţe la Institutul Urban Land.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.