Premierul Pakistanului, inculpat pentru ultraj

Premierul pakistanez Yousuf Raza Gilani a fost inculpat oficial luni (13 februarie 2012) de Curtea Supremă de Justiţie pentru ultraj deoarece guvernul său refuză de doi ani să ceară Elveţiei să redeschidă o procedură judiciară pentru o presupusă deturnare de fonduri de către preşedintele Asif Ali Zardari, informează AFP.

Postul naţional de televiziune PTV a anunţat că cea mai înaltă instanţă a ţării l-a pus oficial sub acuzare pe şeful guvernului Yousuf Raza Gilani, care riscă şase luni de închisoare şi pierderea funcţiei în cazul în care va fi găsit vinovat.

Premierul nu este implicat pe fond în cazul aşa-zis „al conturilor elveţiene” ale lui Zardari, însă este acuzat de ultraj de către Curtea Supremă doar pentru că a refuzat să solicite Elveţiei, aşa cum i se ceruse de instanţă în 2009, să redeschidă o anchetă vizându-l pe extrem de impopularul şef al statului.

În apărarea sa, Gilani, care a declarat presei că şeful statului este victima unui „proces politic”, a invocat imunitatea judiciară de care se bucură preşedintele în exerciţiu pentru a explica faptul că nu poate să ceară Elveţiei să redeschidă respectiva procedură judiciară, un argument pe care Curtea Supremă l-a respins în primă instanţă şi în apel.

Curtea Supremă a anulat în 2009 un decret de amnistie generală din 2007 care îl exonera pe actualul preşedinte Zardari de orice inculpare, în special în cazul unei presupuse deturnări de fonduri publice în anii 1990, fonduri care ar fi fost transferate în conturi în Elveţia.

Instanţa a cerut astfel guvernului să solicite justiţiei elveţiene să redeschidă procedurile judiciare, lucru pe care executivul nu l-a făcut niciodată.

Decizia Curţii crează probleme suplimentare unui şef de stat şi unui guvern cu extrem de puţină popularitate, acuzaţi de corupţie şi de proastă guvernare şi confruntaţi cu ostilitatea tot mai mare a puternicei armate, totul pe fondul unei severe crize economice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.