Vrem să ne fie mai bine? Trebuie să învăţăm să respectăm reguli

Degeaba batem apa în piuă că e rău şi că uite ce ne fac cei care ne conduc. Ce fac ei sigur că nu e ok, dar cât de des ne uităm şi la ce facem noi? La cum ne comportăm în societate, acasă ori pe unde ne mai nimerim? E inadmisibil să te ciocneşti de nu ştiu câte ori pe zi de indivizi care nu dau doi bani pe regulile stabilite de lege sau bunul simţ ori de nevoia de convieţuire citadină.

Exemplul 1. Tocmai şi-a mai revenit puţin oraşul, după ce-a tras cu ninsoarea şi viscolul. Şi încă la noi a fost ”parfum” faţă de ce-am văzut prin sudul ţării. Au reuşit totuşi drumarii să înlăture cu totul zăpada pe unele străzi. Ce credeţi? Posesorii de locuinţe de o parte şi de alta a drumurilor – hop şi ei cu sănioara! – la deszăpezit trotuarele din faţa caselor, că tot era vreme frumoasă vineri după-amiază. Şi unii din ei fac exact ce-am mai scris zilele astea, aruncă zăpada, plini de nesimţire, dublată, cred, de o prostie ca la carte, fix în drumul proaspăt degajat! Halal! Nu unul singur, ci mai mulţi.
Exemplul 2. E vreme capricioasă, ger, nimic de zis, dar aerul e limpede să vezi culoarea la semafor şi să opreşti, când se face roşu, nu să continui să treci şi la zece secunde după apariţia semnalului luminos de stop. Iarăşi, nu un şofer, doi, ci în şir indian, cât mai mulţi, până ce devine clar că cei care vin de pe drumul intersectat, pe culoarea verde pentru ei, dau peste tine! Şi chiar şi atunci, că aşa vrea micul fesier al ghiolbanului de la volan. Fraierii să aştepte!
Cred că, până la a ne stropşi la guvernanţi că sunt aşa şi pe dincolo – lucru cu care sunt perfect de acord – ar trebui totuşi să vedem ce naiba e în neregulă şi cu noi. E incredibil unde s-a ajuns cu porceala. Nimeni nu mai dă socoteală nimănui, fiecare face cum îl taie capul, unde vom ajunge oare?

Eu aş propune instituirea unui sistem de amenzi colosale (că tot bate vântul prin vistieria statului) pentru chestiuni care probează nesimţire din asta crasă. Ai făcut grătar în loc amenajat în natură şi nu ai strâns tot, până la ultima firimitură, zang! – plăteşti. Dar plăteşti de să te usture buzunarul şi să-ţi plângă  puradeii-n drum, nu alta. Cinci milioane pentru o hârtie ”uitată” sau pentru focul nestins. Zece milioane pentru  gunoi lăsat integral la locul distracţiei. Şi de la 50  la 100 de milioane pentru devastarea cadrului natural – rupt crengi de copaci să faci foc, pentru foc nesupravegheat care provoacă daune etc. Fără scutire de plată şi fără milă!
Ai trecut pe roşu la semafor? Nu-ţi iau, tată, carnetul. Ţine-l acolo, că poate mai greşeşti. Dar plăteşti de să-ţi vină rău: 35 de milioane! Mai treci şi altădată, dacă-ţi mai dă mâna! Ai dat zăpada în drum? Sari cu 10 milioane scurt, că deszăpezirea costă şi ţie văd că-ţi dă mâna să-ţi baţi joc de ea. Banul jos şi fără multe lamentări, că se dublează suma.
Pentru recidivă aş propune triplarea amenzilor, să nu umblăm cu gingăşii cu cine nu trebuie. Eşti porc? Plăteşti până vomiţi, să te-nveţi naibii minte. Plăteşti până la pensie, în rate, să-ţi vină mintea la cap. Şi aşa o să-ţi educi şi odraslele să fie cumsecade încă din fragedă pruncie, că n-o să-ţi mai poţi permite să te doară-n fund de orice. Şi să vezi ce naţiune civilizată pot deveni românii, dintr-o data! Ca prin minune!
Citește și
8 Comentarii
 1. matteo spune

  sunt cu totul de acord. super articolul!

 2. Timisoreanul spune

  da ideea e buna !!…dar trebuia acu 20 de ani implementata !!
  acum sunt ff multe generatii de nesimtiti !!..dar cred ca nici acum nu e prea tarziu !!…amenzi sa le cada fata !!..nesimtitilor !!

 3. bunul simt spune

  Si daca nesimtitii nu platesc amenzile si nu au cu ce ? N-au bunuri sa ii executi ? O sa ziceti : la puscarie ! Numai ca : pentru asta trebuie modificat proaspatul Nou Cod Penal, iar acesta nu se va modifica, deoarece nu exista puscarii suficiente….

 4. marius spune

  Pai uite ca tot imi spunea un prieten deunazi . In Israel a vazut o faza de a zis ca nu este adevarat el fiind obisnuit cu nesimtirea de acasa si sa mentionez ca este si evreu crescut si educat in tara noastra si patria draga si minunata numita Romania : pai s-a facut ca sora-sa crescuta acolo s-a impiedicat din neatentie in mijlocul strazii . Credeti ca au trecut toti ca nesimtitii . Nu s-a oprit circulatia pur si simplu toata lumea a intrebat daca e sanatoasa daca poate sa o ajute . La noi trecea pe langa tine te mai si scuipa . Vedeti asta este problema cu noi noi toti . Exact asta este modalitatea de viziune a micului tugulan roman .

 5. niculae spune

  TARZIU NU ESTE NICIODATA !EDUCATIA SE FACE SI CU FORTA .DAR AM O MICA INDOIALA;PRESA SI TV VOR SA CONTRIBUIE SAU AU ALTE PREOCUPARI ?

 6. paul spune

  un proiect se construieste cu ratiune,nu cu furie.nu ca as fi de acord cu cei care arunca zapada in mijlocul strazii!apropo,ti-ai luat tensiunea cand ai scris articolul?

 7. Katona spune

  Jos palalria! In fata Romaniei care ar proceda in acest mod. Prupuneti initierea unei legi in acest sens. NE SUBSRIEM! STRANGETI SEMNATURI, LE VOM SEMNA.

 8. Adrian spune

  inainte de a fi atat de acizi, sa ne amintim cuvintele Domnului nostru: „cine este fara pacat sa arunce primul cu piatra..”. Intr-adevar exista unii concetateni care se comporta necivilizat, dar domniile voastre, cei din presa, nu prin batjocura si dispret veti schimba atitudini. Sa ne iubim unii pe altii, caci dragostea singura ne transforma atat pe noi cat si pe ceilalti!! Cu respect, Adrian

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.