Whitney Houston a murit la numai 48 de ani

Whitney Houston, al cărei trup neînsufleţit a fost descoperit sâmbătă (11 februarie 2012) într-o cameră a hotelului Beverly Hills, şi-a început cariera muzicală într-un cor evanghelic din New Jersey, devenind una dintre cele mai admirate şi de succes cântăreţe ale tuturor timpurilor, relatează Reuters.

Cu hituri precum „I will always love you” – melodia tematică pentru primul său film, „The Bodyguard”, cu Kevin Costner, din 1992 – şi „The greatest love of all”, Whitney Houston a câştigat şase premii Grammy şi peste 400 de alte premii de-a lungul unei cariere de 25 de ani.

Vocea ei a influenţat cântăreţe precum Beyonce, Alicia Keys, Mariah Carey şi Celine Dion, inspirând mii de artişti care o imitau în cadrul talent show-urilor.

Primele sale succese au transformat-o, de asemenea, într-unul din primii artişti de culoare, alături de Michael Jackson, care să aibă succes pe postul de muzică MTV. Mai târziu, urma să devină genul de cântăreaţă şi actriţă care să depăşească atât graniţele internaţionale, cât şi pe cele etnice.

„Le avea pe toate, frumuseţe, o voce splendidă. Ce trist că darurile sale nu i-au putut aduce aceeaşi bucurie pe care ne-au adus-o nouă„, a afirmat Barbra Streisand.

Criticii au lăudat ambitusul vocal al lui Whitney Houston şi pasiunea din spatele spectacolelor sale.

Însă, în spatele uşilor închise, viaţa ei era departe de visurile romantice pe care le-a redat într-un mod atât de strălucit în cântecele sale. Whitney s-a luptat ani de zile cu drogurile şi alcoolul, ultima internare la un centru de dezintoxicare având loc în mai 2011.

Sâmbătă, decesul ei neaşteptat a şocat lumea la fel de mult ca cel al lui Michael Jackson, care a murit de la o supradoză de sedative şi un anestezic puternic în iunie 2009, la vârsta de 50 de ani. Whitney se alătură unei liste scurte de cântăreţi geniali – Elvis Presley, Amy Winehouse şi Michael Jackson – ale căror vieţi au fost întrerupte brusc, pe fondul unor probleme personale şi al abuzului de medicamente.

Diva pop a murit în ajunul decernării premiilor Grammy, cu doar câteva ore înainte de petrecerea anuală dată de producătorul Clive Davis,
cel care a „descoperit-o” într-un club de noapte, la începutul anilor 1980, şi care i-a ghidat cariera de-a lungul multelor sale suişuri şi coborâşuri.

Moartea lui Whitney a survenit la scurt timp după relansarea sa din 2009, care a urmat sfârşitului unei căsnicii turbulente de 14 ani cu Bobby Brown, cu care cântăreaţa a avut o fiică, Bobbi Kris.

Cântăreaţa şi-a făcut publice luptele sale personale, recunoscând într-un interviu în 2002 că a consumat marihuana, cocaină, alcool şi medicamente.

În 2009, atunci când şi-a lansat primul (şi ultimul) album din ultimii şapte ani – „I look to you” – Whitney i-a spus lui Oprah Winfrey că drogul preferat al său şi al lui Brown era marihuana amestecată cu cocaină. A descris, de asemenea, cum, atunci când cuplul era drogat, Bobby Brown spărgea obiecte de sticlă, pictând la un moment dat ceea ce cântăreaţa a numit „ochi malefici pe pereţii casei”.

Mama divei a forţat-o să se interneze la un centru de dezintoxicare, spunându-i că nu vrea „să o piardă diavolului”, i-a mai spus Whitney lui Oprah.

Cuplul a divorţat în 2007, iar Houston a declarat că şi-a depăşit dependenţa. Însă un turneu de revenire în Europa a fost umbrit de spectacole slabe, comportamente bizare şi negări repetate că ar fi reînceput să se drogheze.

Houston a început să cânte într-un cor evanghelic din New Jersey, la vârsta de 11 ani, alăturându-se ulterior mamei sale, cântăreaţa de r&b („rhythm and blues”) Cissy Houston, în concerte şi înregistrând un album împreună cu aceasta.

Houston, care o avea ca verişoară pe cântăreaţa Dionne Warwick şi a cărei naşă a fost Aretha Franklin, a făcut pentru scurt timp modeling, apoi a început să cânte pe albume de jazz la începutul anilor 1980, înainte ca Davis să o audă şi să îi ofere un contract.

Albumul său de debut, intitulat „Whitney Houston”, a fost lansat în 1985 şi a conţinut hituri precum „Saving All My Love For You,” „How Will I Know” şi „The Greatest Love of All”. Cu peste 13 milioane de copii vândute, a fost cel mai bine vândut album de debut al unei cântăreţe din toate timpurile.

Farmecul internaţional al lui Whitney a supravieţuit suişurilor şi coborâşurilor carierei şi vieţii sale personale: ultimul său album, „I Look to You”, a ocupat prima poziţie în topurile SUA, Canadei, Germaniei, Italiei şi Elveţiei.

Whitney Houston a jucat în filmele „The Preacher”s Wife” şi „Waiting to Exhale”, finalizând recent filmarea unei drame muzicale numite „Sparkle”, alături de cântăreaţa Jordin Sparks, câştigătoare a unei ediţii a emisiunii „American Idol”.
În mod ironic, filmul este despre un grup muzical de fete care trebuie să facă faţă urmărilor faimei şi drogurilor.

Pelicula urmează să fie lansată în august 2012.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.