Două proiecte stupide care vor bani de la UE

– Mare tam-tam prin presa locală şi naţională că Primăria a ratat nişte proiecte cu finanţare europeană ce vizau fie construirea unei parcări sub parcul din faţa Teatrului Naţional, fie “modernizarea” parcului.

Sigur, că s-au pierdut nişte fonduri nerambursabile e regretabil, nimic de zis. Pur şi simplu, avem talent la asta, noi, românii. Nu ne ies calculele, domnule, nu putem accesa pitacii de la maica Europa.

Dar şi finanţarea asta se face prin proiecte întocmite de oameni cu scaun la cap, ele trebuie să conţină o doză maximă de rezonabil, astfel încât să nu aibă probleme pe nici o porţiune a traseului birocratic pe care trebuie să-l străbată, în drumul lor de la idee la realizare. Dar dacă ele ajung să nu fie votate nici măcar de legislativul local, ce pretenţii să mai avem de la cei care decid unde împrăştie banii europeni?

Înţeleg că cei de la Primărie au întocmit două proiecte în privinţa parcului de recreaţie din faţa Teatrului.

Unul care cuprindea construirea unei parcări subterane exact sub spaţiul verde cu alei, care urma să fie ras de pe faţa pământului, pentru a face loc şantierului, după care, chipurile, ar fi fost reamenajat. Celălalt, doar o “modernizare”, angaja o sumă totală de ordinul a 43 de milioane RON, adică 430 de miliarde de lei vechi.

Ideea e că ambele au picat, după ce consilierii PDL au refuzat să voteze oricare din cele două variante. Pe prima au respins-o pentru că au considerat că locaţia nu e corect aleasă pentru o parcare subterană iar intervenţia ar fi total distructivă pentru acea zonă a oraşului, iar pe cea de a doua pentru că suma prevăzută pentru aşa-zisa “modernizare” era mult prea mare şi s-au temut că ea include şi amenajarea parcării, într-o formă ascunsă – mai cu seamă că nu au primit toate asigurările că s-a renunţat total la construcţia parcajului.

Citeste si:  Antreprenoriatul şi orientarea profesională pot fi studiate ca materii opţionale în gimnaziu şi liceu

Am mai abordat acest subiect, însă nu m-aş fi aşteptat să am posibilitatea să laud poziţia celor de la PDL, care au identificat corect, în opinia mea, problemele ideii cu parcarea.

E cât se poate de indicat şi chiar obligatoriu ca Iaşul să aibă parcări subterane în zonele centrale şi nu numai, fie amenajate de Primărie, fie de particulari. Ba chiar multietajate, atât subterane cât şi supraterane.

Sunt necesare ca aerul, pentru decongestionarea circulaţiei care n-a fost estimată la valorile de astăzi, în proiectarea şi construirea străzilor şi parcărilor publice. Dar nu e câtuşi de puţin obligatoriu ca, atunci când te-ai hotărât a construi ceva, să demolezi ce e bun în această urbe.

Sunt multe alte locuri virane în centrul Iaşului care pot găzdui parcări multietajate. Nu înţeleg cum de le-a venit ideea să distrugă pur şi simplu parcul acesta frumos din centrul oraşului, unul din puţinele locuri de recreaţie din această parte a urbei. Başca, dacă s-ar fi făcut parcare sub parc, e limpede că aceasta nu ar mai fi putut cuprinde şi etaje supraterane, ca să lase loc reamenajării parcului.

Citeste si:  R.Gheţea:Credem că CEC Bank este în prezent liderul de piaţă la capitolul cofinanţare proiecte din fonduri europene

Cât despre reamenajare, sunt două lucruri de spus.

Unu: e practic imposibilă strămutarea arborilor aflaţi la această vârstă, aşa că, nemaicontând că e vorba de specii preţioase şi bine îngrijite până acum, ei ar fi fost pur şi simplu tăiaţi şi înlocuiţi ulterior cu puieţi, care ar fi luat decenii până să ajungă precum cei deja existenţi.

Doi: nu există nici o garanţie că primarul Nichita, acest individ pus pe distrugerea Iaşului, cel puţin în opinia mea, nu ar fi spus la momentul reamenajării – aşa cum a mai făcut-o deja, în alte proiecte – că s-au terminat banii şi că se va apela la un parteneriat public-privat pentru construirea unui mall sau alt biznis din care să iasă bani mai mulţi, eventual cu un număr convenabil de destinaţii… Că e specialist în a popula oraşul cu mega-magazine, se poate limpede observa din modul în care s-au ras atâtea obiective şi s-au dat aprobări pentru construirea de hipermarketuri.

Mai mult, parcul de la Teatru nu are nevoie nici măcar de o modenizare atât de substanţială şi, evident, atât de agresivă pe cât o arată suma de 430 de miliarde de lei vechi.

Nu cred că era cazul să se sperie consilierii că ne face primarul parcare numai cu atâţia bani, că la el totul e de trei ori mai scump decât face în realitate.

Dar mă întreb ce e atât de grav cu situaţia actuală a acestei zone verzi a Iaşului încât o reabilitate să coste atât de mult? Trebuie cumva vreo cinci straturi de borduri? Alei acoperite cu marmură de Carrara? Stâpi de iluminat suflaţi cu aur? Un Mount Rushmore mioritic, cu mecla lui Gicuţă Nichita sculptată în monoliţi de granit? Sunt numai unele alei care poate necesită rearanjarea pavajului, nişte margini terasiere de îndreptat şi două fântâni arteziene de întreţinut. Or mai fi şi altele dar, oricum ar da-o, cheltuielile în cauză n-au cum să ajungă la o asemenea sumă.

Citeste si:  Chinezii au construit cea mai mare clădire din lume

Nu, în pofida văicărelilor lui Ionel Agrigoroaie (cel atât de vizibil pentru motive care, sincer îmi scapă, afară doar de un ipotetic apetit pentru truisme şi greutăţi de limbaj al celor care-l tot invită pe la emisiuni TV locale), nu mă număr printre cei care acuză consilierii pentru că au respins cele două proiecte. Dimpotrivă, îi felicit.

Dar pentru pierderea banilor europeni sunt de acord că e cazul să cădem pe gânduri. Poate că cei care întocmesc astfel de proiecte ar trebui să dea dovadă de mai mult realism în elaborarea lor şi de mai puţină reverenţă faţă de doleanţele unui primar de râs. Proiectele întocmite cu adevărat profesionist, sub toate aspectele, trec şi de Scylla şi Caribda, şi de Tannhäuser Tor şi primesc finanţarea mult dorită.

Aşa că, domnilor, capul sus, puneţi mâna pe treabă şi nu mai faceţi râs de banul public!

 Ion SCUTARU

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close