CE critică pasivitatea statelor membre în cofinanţarea conexiunilor reţelelor de gaz şi electricitate din UE

Comisia Europeană a criticat, marţi (14 februarie 2012), pasivitatea statelor membre în a asigura cofinanţarea reţelelor de gaze şi electricitate în Uniunea Europeană, în condiţiile în care executivul UE a propus ţărilor alocarea a 50 de miliarde de euro în perioada 2014-2020 pentru proiecte de infrastructură în transporturi, energie şi internet, transmite France Presse.

În cadrul unei reuniuni cu miniştrii europeni ai energiei, comisarul european pentru energie Gunther Oettinger a spus că în cei 7 ani ar trebui investiţi 9,1 miliarde de euro pentru conexiunea reţelelor de gaze şi electricitate în Uniune.

”Îmi spuneţi că 9,1 miliarde de euro este o sumă mare, dar în şapte ani ea reprezintă 1,3 miliarde de euro anual. Şefii de stat şi de guvern au decis să finalizeze piaţa internă a energiei până în 2015. Eu le iau deciziile în serios. Acum trebuie să urmeze finanţarea. Deciziile trebuie luate în 3 ani, nu în 30 de ani. (…) Problema în UE este că avem mai mulţi decidenţi decât utilizatori”, a subliniat Oettinger.

Acesta a dat ca exemplu faptul că între parcurile eoliene din nordul Franţei, Belgia, Olanda şi Germania nu sunt conectate pentru a asigura transportul de energie electrică către zone din UE aflate în nevoie, în timp ce, de exemplu, într-o perioadă de 5 ani în China a fost construită o infrastructură ce transportă electricitate din nord-vestul ţării către marile oraşe de pe coasta de est.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.