Chişinău: Ghimpu acuză Moscova că l-ar împiedica să devină preşedinte al parlamentului

Preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova (PL), Mihai Ghimpu, acuză Moscova că l-ar împiedica să ajungă preşedinte al parlamentului.

Liderul liberal a declarat luni (13 februarie 2012), într-o conferinţă de presă, că autorităţile ruse ar fi supărate pe el pentru decretul prezidenţial (Mihai Ghimpu a îndeplinit funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova în perioada septembrie 2009-decembrie 2010) prin care a condamnat anexarea Basarabiei la fosta Uniune Sovietică.

Mihai Ghimpu a mai lăsat să se înţeleagă că unii politicieni din Alianţa pentru Integrare Europeană ar servi intereselor Moscovei.

În această situaţie, Mihai Ghimpu a declarat că renunţă la funcţia de preşedinte al parlamentului, care i-ar reveni în conformitate cu acordul de constituire a Alianţei, dacă Marian Lupu, actualul şef al legislativului, va fi ales în funcţia de şef al statului.

Formaţiunea sa renunţă şi la dreptul de a propune candidatul la funcţia de preşedinte, pentru alegerile care ar urma să se desfăşoare în câteva săptămâni.

Mihai Ghimpu, unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni de la Chişinău, a criticat de mai multe ori intenţiile Moscovei de a menţine în sfera sa de influenţă Republica Moldova.

În perioada când a îndeplinit funcţia de preşedinte interimar a semnat un decret prin care a declarat zi de doliu naţional data de 28 iunie 1940, când Basarabia a fost anexată la URSS. Decretul său a fost declarat însă neconstituţional de Curtea Constituţională.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.