Este mai bine să fii Hagi Tudose pe timp de criză?

– Mulţi oameni se gândesc că este logic ca în vremurile dificile să devină un pic mai egoişti. În cazul în care această logică ar fi adevărată, ar fi de aşteptat ca selecţia naturală să  favorizeze comportamente de autoapărare (de conservare) ca  răspuns la o lipsă de resurse.  În realitate, se întâmplă exact invers.

O serie de cercetări au demonstrat că cei care au ceva resurse aleg să le împartă cu alţii, ale căror resurse sunt limitate. Ei s-au folosit de un simplu joc economic, verificând generozitatea bogataşilor şi a celor care aparţin clasei de mijloc. Rezultatul: persoanele care au venituri mai mici au fost mult mai generoase decât cele bogate.

Potrivit datelor unui sondaj, persoanele cu venituri modeste au fost mult mai săritori în acţiuni caritabile decât persoanele cu venituri mai mari.

Cum poate lipsa resurselor materiale să te determine să fii mai altruist?

Logica cercetătorilor: atunci când oamenii au mai puţine resurse, aceştia sunt într-o poziţie vulnerabilă în ceea ce priveşte contextul sau mediul înconjurător. Astfel, atunci când resursele nu sunt sigure, oamenii pot fi de fapt mult mai motivaţi să-şi consolideze legăturile lor sociale, să promoveze  o serie de procese psihologice care includ încredere, compasiune, empatie.

Prin contrast, cei care trăiesc în lux au sentimentul că alţii nu contează. Psihologic, îşi concentrează atenţia pe sine şi se reduce atenţia la nevoile şi chiar emoţiile altora. În opinia cercetătorilor, cheia supravieţuirii umane nu este tendinţa de a creşte impulsul pentru agresiune, teritorialitate şi lăcomie, ci mai degrabă tendinţa pentru compasiune, altruism şi încredere.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.