EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Grupul ALDE condamnă dur iniţiativa PVV de a lansa un website cu accente xenofobe

Liderul grupului europarlamentar Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Guy Verhofstadt, a condamnat dur, luni (13 februarie 2012) aseară la Strasbourg, iniţiativa Partidului Libertăţii din Olanda (PVV) de a lansa un website unde cetăţenii olandezi pot depune plângeri împotriva cetăţenilor central şi est-europeni din Olanda.

„Condamnăm ferm website-ul lansat de PVV pentru plângeri legate de polonezi şi alţi est-europeni şi cerem închiderea lui imediată. Website-ul, aşa cum a declarat comisarul Viviane Reding, este contrar tuturor valorilor europene ale demnităţii şi libertăţii. Mai mult, el riscă să distrugă însăşi baza Uniunii – nediscriminarea şi libera circulaţie”, relevă declaraţia de presă a lui Verhofstadt, după o discuţie cu eurodeputaţii din formaţiunile liberale olandeze VVD şi Democraten66.

În cursul primei zile a sesiunii plenare, preşedintele PE Martin Schulz s-a referit la problema ridicată de mai mulţi eurodeputaţi privind website-ul PVV, amintind că vicepreşedintele CE Viviane Reding a condamnat iniţiativa. El a promis că se va informa şi va analiza chestiunea, urmând să ridice problema în discuţia pe care o va avea la începutul lunii martie cu premierul olandez Mark Rutte.

Partidul olandez PVV, condus de Geert Wilders şi care are un program xenofob şi ultranaţionalist, a lansat recent un website unde cetăţenii olandezi pot depune plângeri împotriva cetăţenilor central şi est-europeni din Olanda.

”Aveţi probleme cu oamenii din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut locul de muncă din cauza unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Dorim să ştim” este mesajul postat pe website-ul respectiv. Acesta este ilustrat cu titluri din presă referitoare la est-europeni, precum ”Nu ar fi mai bine dacă v-aţi întoarce în ţările voastre?” şi ”Est-europenii – criminalitate în creştere”.

Comisia Europeană a condamnat ferm, vineri seară, iniţiativa partidul olandez PVV de a lansa un website unde cetăţenii olandezi pot depune plângeri împotriva cetăţenilor central şi est-europeni din Olanda, apreciind că iniţiativa este un apel deschis la intoleranţă, iar intoleranţa nu îşi are locul în Europa.

”În Europa, noi susţinem libertatea. Susţinem un continent deschis în care cetăţenii pot circula, lucra şi studia oriunde doresc. Cetăţenii celor 27 de state membre UE trebuie să se simtă acasă indiferent de locul în care decid să se mute. Website-ul PVV este total împotriva acestor principii. El este un apel deschis către oameni de a fi intoleranţi. Europa se confruntă cu vremuri dificile. Ne vom rezolva problemele numai prin creşterea solidarităţii, nu prin denunţarea concetăţenilor. Cerem tuturor cetăţenilor Olandei să nu urmeze această intoleranţă. În schimb, cetăţenii ar trebui să declare clar pe website-ul PVV că Europa este un loc al libertăţii. Intoleranţa nu îşi are locul pe continentul nostru”, a declarat vicepreşedintele CE Viviane Reding, responsabilă pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata