Românii trebuie să ia lecţii de la canadieni. Aşa se face deszăpezirea!

Ninsorile au dat peste cap România, iar cei mai mulţi şoferi şi-au abandonat maşinile în parcări sau garaje. Acest lucru nu ar fi fost necesar dacă autoritățile române ar avea dotarea unor ţări precum Canada sau Japonia.

Autoritățile române sunt luate prin surprindere în fiecare an de ninsori, iar anul acesta nu a făcut excepție. Este adevărat că anul acesta a nins foarte mult, dar dacă ne uităm la sumele pe care cei care fac deszăpezirea le încasează, aceștia nu ar trebui să aibă nicio scuză.

La noi deszăpezirea unui kilometru de stradă costă 6.000 de euro în timp ce în țările nordice nu trece de 1.500 de euro. Cu toate acestea, preşedintele Traian Băsescu a recunoscut, ieri, că țara noastră are mari probleme atunci când vine vorba de deszăpezire. Şeful statului a admis că România nu are dotarea necesară pentru a face faţă exigenţelor populaţiei în condiţiile meteo actuale, scrie Capital.ro.

Imagini luate luni, 13 februarie, pe autostrada A2 arată un drum pe care s-ar putea circula, dacă nu ar exista câteva puncte în care s-au strâns munţi de zăpadă. Din cauza dotării rudimentare, Compania de Autostrăzi şi regii asfaltului sunt nevoiţi să care omătul cu basculanta.

Incărcarea zăpezii cu buldo-excavatoarele în camioane şi apoi transportarea acesteia de pe autotradă este o modalitate primitivă de eliberare a carosabilului, scrie şi România Liberă. Din acest punct de vedere, utilajele cu cea mai mare eficienţă sunt autofrezele. Avantajul lor este că avansează continuu, nu presupun manevrarea lor pe loc sau înainte-înapoi precum buldo-excavatoarele. Autofrezele de zăpadă nu întâmpină problema unui loc de depozitare a zăpezi deoarece o aruncă pe câmp la 40 de metri de zona curăţată.

Deoarece în 2008-2009, când a organizat licitaţiile de selecţie a firmelor de deszăpezire, CNADNR nu a vrut să pună la cheltuială constructorii, ea nu a cerut acestora deţinerea unor utilaje performante de curăţare a carosabilului iarna. Ca urmare firmele regilor asfaltului s-au prezentat la licitaţii cu camioanele şi buldo-excavatoarele folosite vara, montându-le lame de zăpadă.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.