EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Situaţia drumurilor şi a şcolilor în ţară

0

Căderile abundente de zăpadă din ultimele zile au blocat numeroase drumuri naţionale şi judeţene, ceea ce a dus şi la închiderea multor unităţi de învăţământ în numeroase judeţe ale ţării.

În ultimele ore, drumarii, autorităţile locale, ajutaţi de echipamente şi efective ale armatei, jandarmeriei şi poliţiei au reuşit să deblocheze unele drumuri şi să redeschidă circulaţia în mai multe zone.

În judeţul Dâmboviţa, peste 300 de unităţi de învăţământ sunt închise, marţi (14 februarie 2012), ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile, DN 61 Corbii Mari – limita Giurgiu este blocat din cauza viscolului, opt drumuri judeţene sunt închise, iar pe alte opt se circulă pe un sens.

Prefectura Dâmboviţa anunţă că rămân închise 319 unităţi de învăţământ. În Târgovişte, nu se ţin cursuri în licee şi şcoli, dar funcţionează grădiniţele.

Pe DN 61 între km 47- 48 (de la Corbii Mari până la limita cu judeţul Giurgiu) circulaţia este blocată din cauza viscolului din zonă. S-au aplicat restricţii de trafic pe A1 Bucureşti – Piteşti, DN 1 A Crevedia – Corneşti, DN 71 Ulmi – Bâldana şi Moroeni – Sinaia şi DN 7 Găeşti – Tărtăşeşti.

Sunt blocate DJ 711 A Lunguleţu – Serdanu; DJ 702 F Răscăieţi – Puntea de Greci; DJ 722 Văcăreşti – Brăteştii de Jos şi Moara Nouă – Săveşti; DJ 702 B Lucieni – Raciu; DJ 659 Şelaru – până la limita cu judeţul Teleorman; DJ 702 Cândeşti Vale – Cândeşti – Deal; DJ 710 Costişanca – până la limita cu judeţul Prahova şi DJ 503 Şelaru – până la limita cu judeţul Argeş. Pe drumul spre zona montană Peştera-Padina se circulă pe un sens de mers.

Conform Prefecturii Dâmboviţa, Serviciul de Ambulanţă a intervenit în sprijinul a doi dâmboviţeni afectaţi de temperaturile extreme.

În judeţul Călăraşi, traficul rutier a fost reluat marţi pe patru drumuri naţionale.

Potrivit prefectului judeţului Călăraşi, Emil Muşat, în cadrul Comandamentului de iarnă întrunit marţi s-a făcut propunerea de a se permite reluarea circulaţiei rutiere pe DN21 Călăraşi – Slobozia, DN4 Olteniţa – Bucureşti, DN31 Călăraşi – Olteniţa, DN3B Călăraşi – Feteşti. Propunerea a fost aprobată, iar circulaţia s-a reluat începând cu ora 9,00.

Prefectul a spus că vor fi verificate DN3A Drajna – Lehliu Gară şi DN3.

Un elicopter SMURD a fost solicitat în cazul a două persoane din comuna Gălbinaşi cu afecţiuni medicale pentru a fi transportate în municipiul Călăraşi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, plutonier major Ovidiu Tătăranu, acestea vor fi preluate de ambulanţă şi duse la Spitalul de Urgenţă Judeţean Călăraşi pentru acordarea de îngrijiri medicale.

În prezent, 12 drumuri judeţene sunt blocate şi 20 de localităţi sunt izolate din cauza zăpezii.

La Botoşani, DJ 282 Rediu – DN 24 C a fost închis, marţi, din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului, a declarat directorul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri, Romeo Caciuc. Potrivit acestuia, pe toate drumurile judeţene se circulă în condiţii foarte grele, iar cele peste 30 de utilaje de deszăpezire sunt nevoite să patruleze continuu pentru a menţine drumurile deschise.

De asemenea, pe toate drumurile naţionale circulaţia este îngreunată, stratul de zăpadă de pe carosabil variind între unu şi cinci centimetri.

În judeţul Neamţ, pe două drumuri judeţene se circulă doar pe un singur fir, iar pe un sector de drum european a fost impusă restricţie de tonaj, potrivit unei informări remise, marţi, de biroul de presă al Prefecturii. Pe DJ 157 Hoiseşti – Făurei şi DJ 157 H Băluşeşti – Itrineşti se circulă pe un singur fir iar pe drumul european 85, între municipiile Roman şi Bacău, este interzis accesul autovehiculelor cu tonaj mai mare de 7,5 tone.

Pentru deblocarea şi menţinerea stării de viabilitate a drumurilor judeţene se acţionează pe 22 de sectoare, iar pe drumurile naţionale acţionează 16 utilaje.

În cele opt spaţii de cazare pentru persoanele fără adăpost pe timp de ger, marţi dimineaţă erau cazate 41 de persoane.

În judeţul Constanţa, zece unităţi şcolare cu un efectiv total de 974 de elevi şi preşcolari, şi-au sistat cursurile marţi dimineaţă din cauza drumurilor impracticabile şi a avariei la sistemul de încălzire, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Maria Moga.

Directorul Regiei Autonome de Drumuri şi Poduri, Adrian Gâmbuţeanu, a precizat că marţi, încă de la ora 3,30, peste 140 de drumari şi 54 de maşini şi utilaje au început să acţioneze pe toate drumurile judeţene pentru îndepărtarea zăpezii şi împrăştierea de material antiderapant.

În Vâlcea, restricţiile pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7 tone pe DN 7 (Râmnicu Vâlcea – Piteşti) au fost ridicate începând de marţi, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, Alina Teodorescu.

Traficul a revenit la normal pe DN7, în sensul că s-a deblocat Valea Oltului, dar pe defileu, în zona Călimăneşti – Brezoi, se circulă alternativ pe un sens de mers, iar de la Brezoi spre Sibiu se circulă normal. Vremea este în uşoară încălzire, nu mai ninge, în orice caz, conducătorii auto trebuie să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum. Pe Râmnicu Vâlcea – Piteşti (Dealul Negru) s-au ridicat de azi dimineaţă restricţiile pentru camioane”, a precizat Alina Teodorescu.

În 19 localităţi, majoritatea din nordul judeţului, în municipiul Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti, şcolile şi-au reluat marţi activitatea.

În judeţul Harghita, 80 de elevi din satul Şoimuşu-Mic, comuna Săcel, nu au mers marţi la şcoală, din cauza ninsorilor abundente care au înzăpezit drumul comunal.

Potrivit inspectorului şcolar general, Ferencz Salamon Alpar, au intrat în vacanţă pentru o zi 10 preşcolari, 26 elevi din ciclul primar şi 44 din ciclul gimnazial. Se speră că drumul va fi curăţat de zăpadă, iar cursurile vor fi reluate în cursul zilei de miercuri.

Ferencz Salamon Alpar a spus că direcţiunea Şcolii Generale „Imets Fulop Jako” din comuna Tuşnad şi autorităţile publice locale au decis ca, în cazul în care ninsorile vor continua, să suspende cursurile în data de 15 februarie. În acest caz ar putea fi afectaţi 334 de elevi, din care 95 preşcolari, 130 elevi din ciclul primar, 109 elevi din ciclul gimnazial.

De asemenea, măsura îi vizează şi pe 10 elevi de la secţia română, care fac naveta la şcolile cu predare în limba română din Miercurea Ciuc, cu microbuzul Şcolii Generale „Imets Fulop Jako” din comuna Tuşnad.

În toate instituţii de învăţământ în care s-au oprit cursurile, în ultima perioadă, vor fi întocmite planuri de recuperare a materiei, iar părinţii au fost informaţi în timp util.

În Harghita a nins abundent, în ultimele 24 ore, iar pe unele drumuri comunale circulaţia se face cu dificultate. Pe drumurile naţionale din judeţ se circulă în condiţii de iarnă şi nu au fost înregistrate probleme deosebite.

În judeţul Mehedinţi, circulaţia rutieră pe DN 6, între municipiile Drobeta Turnu Severin şi Orşova, a fost deschisă, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, Ramona Nistor.

Potrivit acesteia, zăpada antrenată pe carosabil de avalanşe a determinat autorităţile să ia măsura închideri luni seară şi să nu mai permită accesul autovehiculelor între kilometri 336+825 şi 364+700.

”S-a lucrat la deszăpezire la foc continuu. Activitatea a fost mult îngreunată de faptul că zăpada a trebuit încărcată în autocamioane şi transportată în alte zone”, a precizat Ramona Nistor.

Ea a precizat că drumarii continuă să monitorizeze acest tronson al DN 6 pentru a interveni dacă se vor mai produce avalanşe.

Un număr de aproximativ 800 de persoane din localităţile Moiseşti (comuna Iloviţa), Dîlma, Runcşoru, Brateşu (comuna Bala), Malarişca (comuna Podeni), Cracu Lung (comuna Ilovăţ) şi Cărămidaru (comuna Şişeşti) sunt izolate.

Ramona Nistor a declarat că această situaţie este cauzată de blocarea drumurilor de acces de troienii de zăpadă.

„Autorităţile publice locale acţionează pentru deszăpezirea acestor artere de circulaţie. Din păcate, stratul de zăpadă în unele zone depăşeşte 100 centimetri şi lucrările de îndepărtare a zăpezii de pe carosabil sunt mult îngreunate„, a precizat Ramona Nistor.

La nivelul judeţului Mehedinţi, mai sunt localităţi în care accesul este dificil din cauza blocării următoarelor următoarele drumuri judeţene şi comunale: DJ 563A, sector DJ 606 – Vlădaia – Almăjel; DJ 563, sector Punghina – Drincea; DJ 561A, sector Oprişor – limită jud. Dolj; DJ 562, sector Obârşia de Câmp – Dârvari; DJ 606, sector Dobra – Bălăciţa; DJ 562A, sector Vânjuleţ – Pătulele; DJ 607C sector Podeni – Malarişca; DJ 671A, sector Şovarna – Studina; DJ 566, sector Ostrovul Mare – DJ 606; DC 42, Bala de Sus – Brateş; DC 54, Şovarna – Runcşor – Dâlma şi DC 52 Crăguieşti – Cracu Lung.

În judeţul Buzău, se mai circulă fără restricţii pe DN2, alte patru drumuri naţionale şi 21 de drumuri judeţene fiind în continuare închise.

Traficul autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone a fost reluat marţi de la ora 11,00 pe DN 1B, Buzău – Ploieşti, a informat Centrul Infotrafic Buzău.

Marţi dimineaţă, au fost redeschise vămile Nădlac şi Vărşand din judeţul Arad.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.