EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Surpriza din Codul fiscal – pentru toate contractele civile, inclusiv cele încheiate cu PFA, contribuţiile sociale se reţin la sursă

Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, toate contractele comerciale au devenit contracte civile. Surpriza vine, insa, de la cele mai recente modificari ale legislatiei fiscale.

Prin modificarile la Codul fiscal si la normele de aplicare a acestuia, autoritatile au stabilit ca pentru toate contractele civile, incheiate intre platitori persoane juridice si persoane fizice, deci inclusiv cele incheiate cu avocati, notari, contabili sau orice alte persoane fizice autorizate, se vor retine la sursa contributii sociale. Masura este una contrarianta, in conditiile in care PFA platesc deja contributii la pensii si sanatate in baza unui contract de asigurare incheiat direct cu Casa de pensii si cea de sanatate.

Sfarsitul anului 2011 ne-a adus tuturor un “cadou” otravit din partea Guvernului si anume OUG nr. 125/2011, pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, care a intrat in vigoare la data de 30.12.2011.

Este vorba despre art. 52 care prevede ca pentru urmatoarele venituri, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila , au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
a) drepturi de proprietate intelectuala;
b) activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
c) activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;

Dupa cum stiti, la data de 1 octombrie 2011 a intrat in vigoare Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata. In actul normativ sintagma „contract comercial” sau „contracte comerciale” s-a inlocuit cu sintagma „contract civil” sau, dupa caz, „contracte civile”, iar sintagma „contracte sau acte de comert”, cu termenul „contracte”, asa incat toate contractele comerciale devin contracte civile.

In alta ordine de idei veniturile obtinute din profesii libere (contabili autorizati, experti contabili, avocati, notari, consultant fiscali, etc.) si din drepturi de autor sunt activitati INDEPENDENTE. Cu alte cuvinte, ANAF a reconsiderat, fara sa mai verifice, TOATE contractele civile ca DEPENDENTE si, in concluzie, le taxeaza ca atare!

Articol scris de Beatrice Ambro, pe avocatnet.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata