Tratatul privind stabilitatea fiscală trebuie semnat pe 1 martie

Tratatul privind stabilitatea fiscală trebuie semnat până la 1 martie şi nu poate fi parafat fără o susţinere a partidelor parlamentare sau măcar a majorităţii acestora, a declarat, luni (13 februarie 2012), preşedintele Traian Băsescu, după consultările de la Palatul Cotroceni cu partidele din coaliţie.

„În ceea ce priveşte Tratatul vreau să fie foarte clar că nu este o urgenţă a preşedintelui. Tratatul, dacă vom decide să-l semnăm, trebuie semnat pe 1 martie şi trebuie pregătite procedurile de semnare a tratatului. Ca atare nu mai avem prea mult până să luăm o decizie, iar tratatul nu poate fi semnat fără o susţinere a partidelor parlamentare sau măcar a majorităţi parlamentare pentru acest demers”, a subliniat şeful statului.

Şeful statului a susţinut că în comparaţie cu situaţia oamenilor care se află în suferinţă din cauza condiţiilor meteo, ratificarea Tratatului european poate părea un subiect secundar, dar a subliniat că România nu mai poate întârzia procesele de luare a deciziei în privinţa semnării acestui document.

Traian Băsescu a arătat că la consultările cu formaţiunile politice ale Puterii a propus semnarea unui protocol de către partidele parlamentare în vederea ratificării Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară şi a precizat că fără acesta nu se poate semna acest tratat.

„Am discutat cu partidele politice şi propunerea pe care le-am făcut-o a fost să se semneze un protocol la nivelul tuturor partidelor parlamentare. Din câte am discutat cu partidele de Opoziţie, cu ocazia altor întâlniri, nu există o poziţie din acest punct de vedere, dar trebuie să avem convingerea că există măcar o majoritate parlamentară care susţine semnarea tratatului„, a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a subliniat că în lipsa unui astfel de protocol nu se poate semna Tratatul european la 1 martie.

„Sper ca în timpul cel mai scurt să fie redactat protocolul şi partidele politice care sunt de acord cu participarea noastră la tratatul de stabilitate fiscală, ca tratat interguvernamental şi nu tratat al Uniunii, să se pronunţe pentru ca decizia politică să poată fi luată în timp util şi comunicată în timp util la Bruxelles”, a arătat şeful statului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.