Zece surse de energie care pot înlătura dependenţa noastră de combustibilii fosili

1. Aşa-numiţii „şerpi de val” folosesc mişcările în sus şi în jos ale apei pentru a genera curent electric

Locaţia: Portugalia.

Ansamblul de tuburi plutitoare de 140 metri lungime reprezintă prima dezvoltare comercială a unei tehnologii de produs curent din valurile mării. Staţiile de energie regenerabilă lansate de-a lungul coastei portugheze în 2008, lângă Aguçadoura, sunt un concept original ce oferă energie pentru 1.000 de case dintr-o singură astfel de unitate.

 

2. Magenn Power Inc. a dezvoltat primul său balon-turbină eoliană în 2008.

MARS (Magenn Air Rotor System) e în esenţă o turbină eoliană ultrauşoară ancorată la sol cu un cablu.

Balonul e umflat cu heliu şi are pale care să-l rotească în vânt, ceea ce generează energie care e transferată la sol prin cablul de ancorare. Sistemul are avantaje clare: ultrauşor, portabil, uşor de montat, potrivit pentru locaţii îndepărtate şi aer potenţialul de a produce electricitate la un preţ de sub 0,2 dolari per KWh, spre deosebire de generatoarele diesel, care ajung şi la 1 dolar per KWh.

 

3. Arhimede este prima centrală electrică solară care foloseşte săruri topite ca fluid de transfer, pentru stocarea energiei solare.

Locaţia: Siracuza, Italia.

Pe 14 iulie 2010, Enel Italia a prezentat centrala Arhimede, un sistem de reflectoare parabolice cu suprafaţa totală de peste 30.000 m2, ce concentrează razele solare pe un sistem de ţevi colectoare lung de 5.400 metri şi termorezistent, care conţine săruri topite.

Fluidul e transportat în rezervoare unde e utilizat la generarea aburilor, care învârt turbinele electrice. Sărurile, o mixtură de nitrat de potasiu şi sodiu, sunt un mecanism de transfer termic foarte eficient şi funcţionează la temperaturi de până la 550 grade Celsius, ceea ce permite înmagazinarea energiei care poate fi folosită şi noaptea sau în zilele noroase.

 

4. Centrală cu biomasă – pe găinaţ

Locaţia: Olanda

Cea mai mare centrală pe biomasă din lume se află în Olanda. Funcţionează numai cu găinaţ de găină.

Centrala converteşte în mare 440.000 tone găinaţ în suficientă energie regenerabilă pentru a alimenta 90.000 locuinţe pe an, adică generează 270 milioane kilowaţi pe an. De remarcat că centrala nu e numai “carbon-neutră”.

Ea rezolvă şi problema găinaţului, care ar genera altfel o cantitate uriaşă de metan, un gaz cu efect de seră mai accentuat decât al bioxidului de carbon.

 

5. Gheizerele – o sursă de putere electrică

Locaţia: California de nord.

Energia geotermală este cea extrasă din căldura înmagazinată în pământ. Cel mai mare complex energetic din lume pe astfel de tehnologie este cel de la The Geysers, în Munţii Mayacamas din California şi generează 60% din electricitatea necesară zonei de la San Francisco la graniţa cu Oregon.

 

6. Turbine eoliene integrate în clădiri

Turnurile World Trade Center Bahrain au instalate, din 2007, turbine eoliene integrate, care generează 11-15% din necesarul de curent al clădirilor sau pot alimenta 300 de locuinţe timp de un an.

 

7. Gunoi de măcelărie transformat în biodiesel, fertilizatori şi chimicale

Locaţia: Carthage, Missouri

În 2004, o companie a început transformarea rămăşiţelor de la o măcelărie de curcani – grăsimi, oase, pene, capete, picioare – în biodiesel, fertilizatori şi chimicale speciale.

Tehnologia folosea căldura, apa şi presiunea pentru a transforma rămăşiţele organice în uleiuri şi cărbune. Firma a dat faliment, dar tehnologia rămâne.

 

8. Derivaţii de la fabricarea de whiskey – electricitate pentru 9.000 case

Locaţia: Scoţia

The Combination of Rothes Distillers şi firma Helius Energy vor construi o centrală de căldură şi curent electric care va utiliza produşii ce rămân după fabricarea de whiskey, în loc de combustibili fosili, pentru a genera 7,2 MWh de electricitate. Uzina va fi operaţională în 2013.

 

9. Primul Turn Termo-Solar european

Locaţia: Sevilla, Spania

În 2007, Sevilla a devenit gazda primului sistem comercial european de producere a energiei electrice prin turn termo-solar, PS-10. Localitatea are peste 300 zile însorite pe an.

Sistemul cuprinde un turn de beton de circa 40 de etaje înconjurat de 600 de oglinzi de oţel care direcţionează razele soarelui pe un schimbător de căldură situat în vârful turnului. Căldura generează abur, care e stocat în rezervoare şi utilizat pentru a pune în mişcare turbinele ce produc electricitate pentru 6.000 de locuinţe.

 

10. Sistemul german de centrale mixte leagă între ele 36 de instalaţii eoliene, solare, de biomasă şi hidroelectrice.

Locaţia: Germania

Sistemul german combinat controlează 36 de unităţi eoliene, solare, de biomasă şi hidroelectrice dispuse de-a lungul întregii ţări.

Unitatea Centrală de Comandă solicită şi primeşte prognoze de vreme şi, pe baza acestora, anticipează modul de producere a curentului electric într-o anumită zonă. Biogazul şi puterea apei sunt convertite în curent şi utilizate pentru a compensa diferenţele în caz de fluctuaţii pe termen scurt.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.