Adrian Rădulescu: TVA la produsele agroalimentare ar trebui redusă la 3-4%, la începutul mandatului următorului guvern

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) la produsele agroalimentare ar trebui redusă la 3-4 % faţă de 24 % în prezent, la începutul mandatului următorului guvern, a declarat miercuri (15 februarie 2012) deputatul Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, care a participat la o sesiune privind fiscalitatea în agricultură, în cadrul Conferinţei Directorilor Financiari, organizată de Forum Invest.

„În opinia mea, cea mai bună variantă ar fi reducerea TVA la 3-4%, cum este în alte state UE, în Polonia spre exemplu, şi care ar asigura ieşirea agriculturii din zona neagră, nefiscalizată. Trebuie îndeplinite două lucruri – România să stea bine financiar şi trebuie curaj. O astfel de iniţiativă este influenţată de politic, nu poate fi luată decât la începutul mandatului unei noi guvernări”, a spus Rădulescu.

El a arătat că nu se pune problema reducerii TVA la alimente cât timp România este într-un acord cu FMI, dar politicile nu trebuie făcute de azi pe mâine şi reducerea TVA este o „chestiune de dezbatere naţională”.

„Trebuie să ne pregătim pentru ce va urma, pentru exerciţiul 2014-2020 al Politicii Agricole Comune a UE. Trebuie o relansare imediat ce criza va lua sfârşit”, a spus deputatul PDL.

Rădulescu a declarat că o dezvoltare modernă a agriculturii nu se poate face fără politici fiscale, iar ceea ce „apasă” azi pe agricultura românească este nivelul ridicat de TVA, în contextul unei pieţe europene libere, cu TVA zero la comerţul intracomunitar şi cu TVA de 2-3% sau 4-5% în comerţul interior cu produse agricole în cele mai multe state membre ale UE.

Citește și
1 Comentariu
  1. cosming spune

    Ar trebui redus dar numai la „materiile prime” nu la produsele care se obtin pe baza lor. Concret, se reduce TVA-ul la grau nu la paine sau se reduce TVA-ul la carne nu la mezeluri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.